Lege zalen zijn het toekomstbeeld als Zoetermeer de culturele sector niet ondersteunt. Foto: PR
Lege zalen zijn het toekomstbeeld als Zoetermeer de culturele sector niet ondersteunt. Foto: PR

Cultuursector in Zoetermeer hard geraakt: steun gemeente is nodig

Actueel 60 keer gelezen

pleidooi

De culturele sector in Zoetermeer wordt, net zoals in de rest van het land, hard geraakt door de coronacrisis. Lege zalen, geannuleerde voorstellingen, exposities en concerten en half gevulde repetitieruimtes. Veel onmisbare inkomsten uit kaartverkoop, horeca en lesgelden vallen weg, maar voor landelijke steun komen deze lokale culturele organisaties niet of nauwelijks in aanmerking.

zoetermeer - De samenwerkingsgezindheid en moraal binnen het culturele veld is groot, maar steun vanuit de gemeente is onontbeerlijk om cultuur in Zoetermeer overeind te houden. Juist in deze tijd is kunst en cultuur van onschatbare waarde. Daarom maken de culturele instellingen en verenigingen zich hard voor een mooi programma dat Zoetermeerders raakt, inspireert en verbindt. Ook in coronatijd. Want de stad en haar inwoners hebben cultuur nodig om te relativeren, genieten en vooruit te kunnen kijken. Cultuur maakt de stad aantrekkelijk, in de breedste zin van het woord.

Culturele makers en organisaties weten elkaar te vinden en ondersteunen elkaar via samenwerking meer dan ooit, maar redden het niet zonder de steun van de gemeente Zoetermeer. Daarom doen culturele organisaties een dringend beroep op de gemeenteraad om het raadsvoorstel voor noodsteun aan het culturele veld aan te nemen.

De organisaties hebben perspectief nodig om de bedrijfsvoering en programmering te ontwikkelen in het licht van de veranderde omstandigheden. Er is ademruimte nodig om nieuwe businesscases te ontwikkelen om met volle kracht vooruit te kunnen voor de stad. Naast de noodmaatregelen pleiten de organisaties dan ook om extra geld vrij te maken voor het toekomstperspectief.

Dit pleidooi wordt gedaan door de taskforce van culturele organisaties, bestaande uit het Stadstheater Zoetermeer, Ebony Ensemble, Bibliotheek/het Forum, ArchitectuurPunt Zoetermeer, het Historisch Genootschap Oud Soetermeer, Terra Art Projects, Museum De Voorde, Cultuurpodium Boerderij, CKC & partners, Storytellers, filmhuis Cameo, het Nationaal Videogame Museum, JJ Music House, Floravontuur Promotie Zoetermeer en het Cultuurfonds Zoetermeer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21