Kyra, Britt en Loïs kaarten geregeld met elkaar, omdat uitgaan er niet bij is door corona. Foto Kees van Rongen
Kyra, Britt en Loïs kaarten geregeld met elkaar, omdat uitgaan er niet bij is door corona. Foto Kees van Rongen Foto: Kees van Rongen

‘Studentenleven anders voorgesteld’

Actueel 61 keer gelezen

“Mijn ouders hebben in Utrecht gestudeerd. Zij hadden het over introductiefeesten, die wél zeven dagen duurden. Dat heb ik niet meegemaakt,” vertelt Frederik van Malkenhorst, student rechtsgeleerdheid in Utrecht. “Voor ons geldt hetzelfde,” beamen de andere vier eerstejaars studenten. Het studentenleven is duidelijk anders dan andere jaren.

Door Kees van Rongen

Zoetermeer - “Geen wilde verhalen, nauwelijks fysiek les, vooral online lessen via Zoom. Vijf geslaagden voor vwo op het Alfrink College kozen voor uiteenlopende studies. In aparte sessies van twee en drie studenten (18 en 19 jaar) vertellen zij hoe zij het studentenleven ervaren. “Nou vooral digitaal dus,” vertelt Loïs Versteeg, student psychologie in Leiden. Zij woont nog bij haar ouders. “Ik vind het eigenlijk niet zo erg om thuis te werken. Eén keer per week heb ik college in Leiden met slechts 11 medestudenten. Bij het Zoom contact heb ik met 23 studenten te maken. Het is wel zo, dat je bijna niemand echt spreekt en dus geen nieuwe vrienden maakt. Er was een voorstel om via Zoom samen een digitaal drankje te doen. Niet echt leuk. Dat had ik me allemaal heel anders voorgesteld.” Kyra Berkel, student criminologie in Rotterdam, woont ook nog bij haar ouders. Zij komt voor de tentamens en één keer in de week op de universiteit, maar werkt vooral online. Het voordeel hiervan is, dat ik bij wijze van spreken vanuit bed de lessen kan volgen. Bovendien houd ik nu tijd over om extra te sporten. Als bijbaantje is zij algemeen medewerker bij Lidl. Loïs: “Ik had een leuke bijbaan in het restaurant. Doordat horeca niet meer mogelijk is, zit ik nu achter de kassa. Maar ja, gelukkig heb ik nog een baantje.” Kyra: “Dat is wel belangrijk, want ik wil wel wat verdienen, anders moeten mijn ouders alles betalen.” Frederik is zijn baantje kwijt geraakt door corona. Ik werkte in de horeca op de golfclub. Dat kan nu niet meer.” Hij is de enige, die een woning vlakbij de universiteit in Utrecht heeft. Ik ben slechts drie kwartier per week voor een ‘mentoruurtje’ op de universiteit. Frederik had gehoopt door de studentenvereniging nieuwe vrienden te maken, maar hij valt nu vooral terug op oude vrienden. “Ook zoiets,” reageert Sheno Djamshidi. Zij doet de studie political science in Den Haag en woont bij haar ouders. “Het eindexamenfeest op de vwo hebben we ook al moeten missen. De studenten voor political science komen uit alle delen van de wereld, maar kunnen nu niet reizen. Alles gaat digitaal.” Britt de Winter koos de studie animal science in Wageningen. “Ik heb één keer in de week college, dat is een halve dag reizen. Rest is online, veel leren en soms chillen.”

Kerst vieren. Kyra: “Altijd naar oma in Spanje. Lukt niet. Britt: “Met de hele familie ook oma’s en opa’s, helaas niet. Loïs zou naar een hotel gaan met de hele familie. Dat is afgezegd. Alle vijf denken: “We gaan lekker met de eigen familie gourmetten. Ik moet wel beide kerstdagen werken,” zegt Sheno.

Met kerst werken

De vijf studenten kennen elkaar van het vwo op het Alfrink College. Ze zoeken elkaar nog geregeld op. Overigens zijn ze dan met twee of drie bij elkaar. “Daar het uitgaansleven stil ligt, kiezen we dan voor een kaart- of bordspelletje. Je moet toch wat,” meent Loïs. Sheno: “Door uitsluitend online les heb ik wel moeite met de motivatie. Met fysiek les zou dat ongetwijfeld veel beter zijn.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21