Astrid Beek vertelt over het Voedselbuurtbos.
Astrid Beek vertelt over het Voedselbuurtbos.

Adopteer een boom in Voedselbuurtbos GeuzeGroen

Actueel 1.514 keer gelezen

Zoetermeer - Aan het Beekoeverlibelpad in de wijk Nieuwe Driemanspolder ligt het Voedselbuurtbos in wording. Je kunt hier planten of bomen adopteren in verschillende prijsklassen.

Door Ineke de Jong

In maart 2021 is dit project opgestart waarbij de eerste boom (walnoot) is geadopteerd. Eromheen zijn picknickbankjes gezet die gemaakt zijn van eerder gebruikt hout door de Jut Fabriek. Deze start werd dat jaar gevolgd door 34 adopties. Het jaar daarna waren dit er 39. Astrid van Beek vertelt dat dit door meest uiteenlopende redenen gebeurt. “Veel mensen geven dit cadeau bij bijvoorbeeld een geboorte, speciale verjaardag of bij verlies. Het is heel leuk en mooi om de verschillende verhalen te horen.”

Een grote groep vrijwilligers verzorgt de 2,5 hectare grond. Zij zijn met 50 personen waarvan er 25 daadwerkelijk voor de grond, planten, bloemen en bomen zorgen. Twee keer in de maand op zaterdag zijn er rond de 15 vrijwilligers aanwezig. “We noemen deze dagen de Meewerkdagen,” vertelt Astrid. “Er is uiteraard genoeg te doen. We hebben een speciaal waterteam, dat zorgt dat de zes containers die verspreid over het gebied staan gevuld worden met water uit de nabij liggende sloot. We zijn er het hele jaar door. In de winter houden we ons bezig met de haag en een houtwal rondom het perceel.”

Voor de adoptie is een deelboomregeling in het leven geroepen zodat je met meerdere mensen een boom kunt adopteren. “Zo kun je aan een boom aan iedere tak de naam van een tante hangen,” verduidelijkt Astrid lachend. Na de adoptie krijg je een certificaat met daarop een nummer en een GPS-code. Er wordt een label gemaakt met naam en je kunt kiezen of je dit zelf aan de boom of struik gaat hangen of dat Astrid dit voor je doet. Kies je voor een struik of boom die er nog niet staat, dan wordt dit aangekocht en heb je de keuze om het zelf te planten. Het plantseizoen van bomen is van november tot februari. Uit ervaring weet Astrid dat mensen meestal iets adopteren dat er al staat.

De prijs die je voor de adoptie betaalt, ligt tussen de 15 en 90 euro. Dit is voor vijf jaar. Via de website www.geuzegroen.nl kun je je aanmelden en kiezen uit verschillende categorieën. Categorie A zijn vooral meerjarige planten als asperge, artisjok, hop, meidoorn en roos. De duurste categorie E bestaat uit nootbomen als boternoot, pecannoot en walnoot. Daartussenin vind je allerlei soorten fruitbomen, planten en struiken. Van alleen de appelsoort staan er al 30 verschillende rassen. “De één bloeit vroeg in het jaar, de ander juist laat, waardoor je een hele bloemenboog krijgt door het jaar heen. Dit is ook ideaal voor insecten en bijen,” vertelt Astrid enthousiast.

Dit nieuwe bos in wording heeft al verschillende namen gekregen: Voedselbuurtbos, Adoptiebos, Momentenbos. De voorkeur gaat uit naar de eerste. Een voedselbos bestaat uit meerdere lagen,” legt Astrid uit. “De bosrand heeft een hoge kroonlaag met bijvoorbeeld kersenbomen en notenbomen, een wat lagere laag met bijvoorbeeld fruitbomen, een nog iets lagere laag met struiken, bijvoorbeeld bessenstruiken en daarna krijg je nog de kruidenlaag. Met minimaal drie lagen mag het een voedselbos genoemd worden. Zowel mensen als dieren kunnen hiervan eten.

Nu al worden veel vogels gezien dankzij een nabij gelegen waterplas. Er is een bijenhotel en een vleermuiskast. Astrid heeft gemerkt dat hazen vooral de appelbomen erg lekker vinden.Op dit moment zijn er nog geen hoge struiken en bomen. Dankzij de gemeente ligt er een half verhard pad waardoor een deel van het gebied ook toegankelijk is voor mensen die moeilijk kunnen lopen of in een rolstoel of scootmobiel zitten. “We moeten geduld hebben, maar dit wordt een prachtig bos en een aanwinst voor de Zoetermeer.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27