Astrid Beek vertelt over het Voedselbuurtbos.
Astrid Beek vertelt over het Voedselbuurtbos.

Adopteer een boom in Voedselbuurtbos GeuzeGroen

Actueel 1.467 keer gelezen

Zoetermeer - Aan het Beekoeverlibelpad in de wijk Nieuwe Driemanspolder ligt het Voedselbuurtbos in wording. Je kunt hier planten of bomen adopteren in verschillende prijsklassen.

Door Ineke de Jong

In maart 2021 is dit project opgestart waarbij de eerste boom (walnoot) is geadopteerd. Eromheen zijn picknickbankjes gezet die gemaakt zijn van eerder gebruikt hout door de Jut Fabriek. Deze start werd dat jaar gevolgd door 34 adopties. Het jaar daarna waren dit er 39. Astrid van Beek vertelt dat dit door meest uiteenlopende redenen gebeurt. “Veel mensen geven dit cadeau bij bijvoorbeeld een geboorte, speciale verjaardag of bij verlies. Het is heel leuk en mooi om de verschillende verhalen te horen.”

Een grote groep vrijwilligers verzorgt de 2,5 hectare grond. Zij zijn met 50 personen waarvan er 25 daadwerkelijk voor de grond, planten, bloemen en bomen zorgen. Twee keer in de maand op zaterdag zijn er rond de 15 vrijwilligers aanwezig. “We noemen deze dagen de Meewerkdagen,” vertelt Astrid. “Er is uiteraard genoeg te doen. We hebben een speciaal waterteam, dat zorgt dat de zes containers die verspreid over het gebied staan gevuld worden met water uit de nabij liggende sloot. We zijn er het hele jaar door. In de winter houden we ons bezig met de haag en een houtwal rondom het perceel.”

Voor de adoptie is een deelboomregeling in het leven geroepen zodat je met meerdere mensen een boom kunt adopteren. “Zo kun je aan een boom aan iedere tak de naam van een tante hangen,” verduidelijkt Astrid lachend. Na de adoptie krijg je een certificaat met daarop een nummer en een GPS-code. Er wordt een label gemaakt met naam en je kunt kiezen of je dit zelf aan de boom of struik gaat hangen of dat Astrid dit voor je doet. Kies je voor een struik of boom die er nog niet staat, dan wordt dit aangekocht en heb je de keuze om het zelf te planten. Het plantseizoen van bomen is van november tot februari. Uit ervaring weet Astrid dat mensen meestal iets adopteren dat er al staat.

De prijs die je voor de adoptie betaalt, ligt tussen de 15 en 90 euro. Dit is voor vijf jaar. Via de website www.geuzegroen.nl kun je je aanmelden en kiezen uit verschillende categorieën. Categorie A zijn vooral meerjarige planten als asperge, artisjok, hop, meidoorn en roos. De duurste categorie E bestaat uit nootbomen als boternoot, pecannoot en walnoot. Daartussenin vind je allerlei soorten fruitbomen, planten en struiken. Van alleen de appelsoort staan er al 30 verschillende rassen. “De één bloeit vroeg in het jaar, de ander juist laat, waardoor je een hele bloemenboog krijgt door het jaar heen. Dit is ook ideaal voor insecten en bijen,” vertelt Astrid enthousiast.

Dit nieuwe bos in wording heeft al verschillende namen gekregen: Voedselbuurtbos, Adoptiebos, Momentenbos. De voorkeur gaat uit naar de eerste. Een voedselbos bestaat uit meerdere lagen,” legt Astrid uit. “De bosrand heeft een hoge kroonlaag met bijvoorbeeld kersenbomen en notenbomen, een wat lagere laag met bijvoorbeeld fruitbomen, een nog iets lagere laag met struiken, bijvoorbeeld bessenstruiken en daarna krijg je nog de kruidenlaag. Met minimaal drie lagen mag het een voedselbos genoemd worden. Zowel mensen als dieren kunnen hiervan eten.

Nu al worden veel vogels gezien dankzij een nabij gelegen waterplas. Er is een bijenhotel en een vleermuiskast. Astrid heeft gemerkt dat hazen vooral de appelbomen erg lekker vinden.Op dit moment zijn er nog geen hoge struiken en bomen. Dankzij de gemeente ligt er een half verhard pad waardoor een deel van het gebied ook toegankelijk is voor mensen die moeilijk kunnen lopen of in een rolstoel of scootmobiel zitten. “We moeten geduld hebben, maar dit wordt een prachtig bos en een aanwinst voor de Zoetermeer.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21