Foto-onderschrift: Arie van Dorp, waarmee Escher bevriend was, poseert met wethouder Wim Blansjaar en rechts Gerhard ten Hoopen bij het informatiebord met de boerderij op de achtergrond. Foto Kees van Rongen
Foto-onderschrift: Arie van Dorp, waarmee Escher bevriend was, poseert met wethouder Wim Blansjaar en rechts Gerhard ten Hoopen bij het informatiebord met de boerderij op de achtergrond. Foto Kees van Rongen

Herkenningspunt Escher op Zoetermeerse fietsroute

Actueel 1.114 keer gelezen

ZOETERMEER - Een bord met informatie over de wereldberoemde graficus Maurits Cornelis Escher markeert sinds woensdag de plek nabij de boerderij aan de Voorweg 153 op de hoek met het M.C. Escherpad. Het fietspad verbindt het recreatiegebied De Nieuwe Driemanspolder met het Buytenpark. 

 Door Kees van Rongen

De wereldberoemde graficus Maurits Cornelis Escher kwam decennia lang naar Zoetermeer en was bevriend met de familie Van Dorp. De kunstenaar was vele jaren eigenaar van een boerderij aan de Voorweg 153. Kunstliefhebber en jazz-promotor Gerhard ten Hoopen ontdekte de band van Escher met Zoetermeer en markeerde afgelopen week de plek met het informatiebord.
“Bij een bezoek aan de Houthandel Van Dorp aan de Voorweg 153 raakte ik in gesprek met Piet van Dorp,” vertelt Gerhard ten Hoopen. “Hij wist, dat ik behalve in jazz ook in Van Gogh en andere kunstenaars geïnteresseerd ben. ‘Maar weet je dat Escher hier over de vloer kwam’, zei hij. Hij was vroeger eigenaar van deze boerderij en 54 hectare grond erom heen. Hij verpachtte de boerderij aan onze familie in 1950 en later in 1954 verkocht hij zijn hele bezit aan mijn opa Johannes Cornelis van Dorp.”
Ten Hoopen ging op onderzoek uit. Hij ontdekte, dat de boerderij in 1880 werd herbouwd en afkomstig was uit de nalatenschap van de moeder van Escher. Dit was de familie Gleichman, die sinds 1832 deze boerderij in bezit had. Maurits Escher, geboren in 1898, werd voor de Tweede Wereldoorlog eigenaar van de boerderij en landgoed. Na een storm waaiden twee hooimijten om en bij gebrek aan middelen, besloot hij uiteindelijk zijn landgoed met boerderij aan Johannes Cornelis van Dorp te verkopen.
“Jarenlang bezocht hij als landheer de boerderij en raakte bevriend met de familie Van Dorp. Talloze brieven herinneren hieraan. Vanuit Baarn, waar hij destijds woonde, kwam hij met de trein naar Zoetermeer. De familie Van Dorp haalde hem dan met de boerenkar op van het station. In de hongerwinter van 1944 bracht hij zijn twee oudste zoons Arthur en George bij de familie Van Dorp onder, omdat het in Zoetermeer veiliger was en er voldoende te eten was. Zelf kwam hij in die periode op de fiets van Baarn naar Zoetermeer en kreeg dan kilo’s bonen, spek en ander voedsel mee van de familie Van Dorp. Diverse familieleden kregen kunstwerken van Escher, die nu heel waardevol zijn. Tot zijn overlijden in 1972 bezocht Escher de familie Van Dorp.”
Ten Hoopen ging naar de conservator van het Eschermuseum in Den Haag, Judith Kadee. “In de biografie wordt wel iets gezegd over Zoetermeer, maar niet het hele verhaal, dat Gerhard ten Hoopen nu heeft achterhaald,” vertelt ze bij de onthulling van het informatiebord. De conservator verwees Ten Hoopen naar de M.C. Escher Company. Na intensieve samenspraak gaf men toestemming om het informatiebord te plaatsen op de erfgrens van de boerderij op de hoek van de Voorweg en het M.C. Escherpad.

Geschiedenis
“Ik vind het leuk om dit stukje geschiedenis kenbaar te maken,” zegt Ten Hoopen. Samen met Jan Kragt van de gemeente kreeg hij wethouder Wim Blansjaar enthousiast voor het plan. “Ik vond het een fantastische actie en ben er trots op. De gemeente heeft een subsidie toegekend. Zoetermeer is nu meer dan alleen een boterdorp of geuzenstad met een leuke plek op een mooie fietsroute.” De wethouder onthulde het informatiebord, waarna de oudste generatie Van Dorp, met onder meer Arie van Dorp bij het bord poseerde voor een grote groep fotografen. De wethouder opende ook de website: escherinzoetermeer.nl over de mens Escher. Ten Hoopen wil meer. Hij hoopt, dat in de naaste toekomst een informatieve expositie over Escher zal plaatsvinden. Daarbij denkt hij onder meer aan de persoonlijke brieven van Escher aan de familieleden van Van Dorp. Dat is wel ingewikkeld, want werken van Escher mag je niet zomaar tentoonstellen. De Escher Stichting waakt over het erfgoed van de kunstenaar.

Uit de krant

Afbeelding
GoodFood Fietstocht naar mooi Voedselbos in Benthuizen 28 sep., 14:03
Afbeelding
Braziliaans Jiu-Jitsu seminar en promoties bij Yotosama 28 sep., 13:09
Afbeelding
Dames van Soetermare in actie tegen zwerfafval en sigarettenpeuken 28 sep., 12:02 1
Afbeelding
Sprookjesachtige kabouterdagen met Staatsbosbeheer in het Bentwoud 28 sep., 11:26 5
Afbeelding
Gemeente opent meldpunt Woonfraude als onderdeel van aanpak ondermijning 28 sep., 10:43
Afbeelding
Expositie Waterverf! van Hollandse AquarellistenKring in Ateliers BaZtille 28 sep., 10:03
Afbeelding
Onderzoek naar luchtkwaliteit 27 sep., 16:31 6
Afbeelding
Feest voor bewoners in WelThuis De Boomgaerd 26 sep., 17:27 1