Kunstenaar bezig met installeren van de tentoonstelling. Foto: Theo van Houdt.
Kunstenaar bezig met installeren van de tentoonstelling. Foto: Theo van Houdt. Theo van Houdt

Kunstgarage Franx presenteert voorjaarsexpositie ‘Gelaagd Groen’

Actueel 1.045 keer gelezen

ZOETERMEER - Op zoek naar een kunstzinnige en inspirerende ervaring? Bezoek dan de voorjaarsexpositie ‘Gelaagd Groen’ bij kunstgarage Franx. In deze expositie staat de veelzijdigheid van de natuur en het landschap centraal. Vier kunstenaars laten een intrigerend samenspel van natuurlijke materialen en technieken zien. Op 20 mei is de feestelijke opening en daarna is de expositie tot en met 2 juli te zien.  

De titel verklapt het al: in de expositie komen veel groen en gelaagdheid voor. Zo zijn er onder meer droomachtige landschappen en hangende installaties van bloemen te zien. Zo creëert kunstenaar Anna J. van Stuijvenberg gelaagde, papieren en vilten landschappen die spelen met licht en schaduw. “Ik ben opgegroeid op een boerderij. De ruimte en het landschap hebben mij gevormd. Op mijn 20ste ben ik in de stad gaan wonen. Soms denk ik dat kunst het voor mij houdbaar maakt en mij de tools geeft om me, zonder dat landschap, niet totaal ontheemd te voelen.”  
Ook kunstenaar Carien Vugts probeert de kijker met haar droomachtige werken te verrassen en zo de natuur tot leven te brengen. In de expositie laat ze  een doorlopend panorama zien, opgebouwd uit losse tekeningen. Carien brengt vervolgens meer details aan met potlood, kleurpotlood en wasco. Haar tekenstijl zorgt voor een licht surrealistische wereld. “De sfeer van het geheel is enigszins droomachtig,” vertelt Carien. “Heldere kleuren overheersen, er is veel licht maar toch weet je niet zeker of dat wat je ziet waar is.”  

Boomschors in 3D
Waar Anna en Carien veel werken met papier of vilt, laat beeldend kunstenaar Menno Hiele een hele andere techniek zien. “In mijn werk combineer ik planten en hout als natuurlijke elementen met menselijke technologie, “ legt hij uit. “Met behulp van foto’s van boomschors maak ik op de computer een 3D-model en pas ik de hoogte en diepte digitaal aan. Vervolgens frees ik de sculptuur laag voor laag uit en stapel ik deze op tot één geheel.” Voor deze expositie heeft hij ervoor gekozen om bomen te eren die zijn omgehakt of nog omgehakt zullen worden. Dit doet hij met losstaande wandsculpturen. Hij wil met zijn werk een tegengeluid geven aan de manier waarop de mens omgaat met de natuur. Gelaagd Groen wordt helemaal compleet met het werk van meesterbinder Loesje van Herp. Ze maakt kunstwerken die verhalen vertellen en gebruikt hiervoor bloemen, zaden, aren, bladeren en wortels. Zo kan de bezoeker zich bij Franx laten verrassen door hangende installaties, gemaakt van kleurrijke bloemen en planten. Loesje neemt bezoekers mee op een reis door de betoverende schoonheid van de natuurlijke wereld. Met plantaardige materialen creëert ze kunstwerken die ons verleiden tot stilte en bezinning. De expositie van Loesje is een ode aan de schoonheid van onvolmaaktheid.  

Workshops
Aanvullend op de expositie Gelaagd Groen kun je bij Franx deelnemen aan workshops en andere activiteiten. Op 10 juni kun je onder leiding van ambachtelijk wolwerker Sandra de Leeuw wol verven met planten. 17 juni is er van 11.00 tot 17.00 uur een heus ‘groenfestival’ op het terras bij Franx, met plantjes en botanisch tekenaars. Op 24 juni is er een ‘Blauwdruk workshop’. In deze workshop ga je aan de slag met het maken van je eigen blauwdruk, ook wel cyanotype genoemd. Op de website vind je alle informatie over de workshops en andere activiteiten. In Franx’ Makerswinkel kun je tijdens deze expositie terecht voor leuke groene cadeautjes.
Van 19 mei tot en met 2 juli is Gelaagd Groen gratis te bezoeken. Op 20 mei tussen 16.00 en 18.00 uur is iedereen welkom bij de feestelijke opening met een performance met zang en projectie van Klaske Oenema. Franx is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Ga naar https://www.kunstgaragefranx.nl/ voor meer informatie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 23 uur geleden
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 23 uur geleden
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn gisteren
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer gisteren
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot gisteren
Monique van Damme van de SP overhandigde ruim 1500 handtekeningen aan directeur Peter van der Meer van het HagaZiekenhuis.
Veel handtekeningen tegen afschaling HagaZiekenhuis 17 apr, 18:05 1
Voor Zoetermeers erfgoed is vooralsnog geen ruimte in Zoetermeer (foto: Gerard van Warmerdam).
Gmeente heeft voorlopig nog geen geld voor een erfgoedcentrum 17 apr, 17:04 2
Vriendinnen Desiree Verzantvoort en Toine Tonies op een verlaten terras op het Stadhuisplein: “Dat is bij het Koningsontbijt wel anders.” (foto: Kees van Rongen).
Heerlijk Oranje sfeertje bij Koningsontbijt 17 apr, 16:03