Nina Timmermans en Aimée tonen de nieuwe beweegroute in het gebied.
Nina Timmermans en Aimée tonen de nieuwe beweegroute in het gebied. Robbert Roos

Pop-up tentoonstelling over dementie in Club Entree

Actueel 592 keer gelezen

Zoetermeer - De ziekte Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. In een vergrijzende stad als Zoetermeer zal deze ziekte dan ook steeds meer voorkomen. Met een speciale pop-uptentoonstelling brengt Club Entree de aandoening onder de aandacht bij het Zoetermeers publiek.  

Door Robbert Roos

Nina Timmermans, kwartiermaker bij Club Entree en collega Aimée zijn maar wat blij met de nieuwe popuptentoonstelling. “We willen graag een huiskamer zijn waar iedereen terecht kan, maar ook maatschappelijke thema’s onder de aandacht brengen. Dat komt samen in deze tentoonstelling.” 

De pop-uptentoonstelling bestaat uit drie verschillende onderdelen. Theatergezelschap Greg & Baud brengen het stuk ‘Eva’s verjaardag’, de nieuwe beweegroute wordt gepresenteerd en fotograaf Remco Koers toont een indrukwekkende fotoserie over  het proces van dementie. “Het muzikale toneelstuk Eva’s verjaardag is een verhaal van Hans Taal en geproduceerd onder de regie van Gerard Zijlstra”, vertelt Nina. “Eva beleeft in het verhaal haar verjaardag met haar zoon en oude liefde onder begeleiding van passende muziek.”

Fotograaf Remco Koers werkte de afgelopen vier jaar aan een bijzondere serie over dementie. “In de serie volg ik Tarek, een jongen van middelbare leeftijd en enig kind van gescheiden ouders. We kenden elkaar als vriend en collega. Vanaf het moment dat zijn moeder de diagnose dementie kreeg moest hij optreden als mantelzorger naast zijn normale baan en eigen leven.” Wat begon met een paar simpele portretfoto’s van Tarek en zijn moeder, werd al snel een serie die de band tussen beide familieleden op intieme manier vastlegt, maar ook de veranderingen in de relatie door de gevolgen van dementie. “We hadden al snel door dat in het verhaal een diepere boodschap zat. Daarom besloten we het hele proces vast te leggen, ongeacht hoe lang dat zou duren.”  Na nog twee jaar zelfstandig gewoond te hebben moest Tareks moeder opgenomen worden in een zorginstelling. Een aantal maanden geleden is ze overleden. “We hebben op de tentoonstelling een kleine, intieme ruimte ingericht met spulletjes en fotolijstjes van Guusje, de moeder van Tarek. Op een tv worden de foto’s getoond als doorlopende diavoorstelling met Tareks stem als voice-over en muziek van een neef.” Een aantal foto’s zijn afgedrukt op groot formaat.       

“Als je mensen spreekt over dementie dan merk je al snel dat de ziekte niet alleen de persoon zelf raakt, maar ook de mensen in de directe omgeving. Het verhaal is misschien al vaker verteld, maar wij vonden het een mooie manier om het nogmaals onder de aandacht te brengen.” Voor Tarek is de tentoonstelling een mooi slot van een bijzondere periode. Voor Koers zelf was vooral de impact die de ziekte op zijn vriend Tarek had hetgeen wat de meeste indruk maakte. “Het is een serie die hopelijk aanleiding geeft tot nieuwe gesprekken. Het blijft zaak om dementie bespreekbaar te maken.” Bedrijven of instellingen die de fotoserie na de expositie ook zouden willen tonen tijdens een evenement kunnen contact opnemen met Remco Koers.  

Tijdens de tentoonstelling kan het publiek kennismaken met ‘Rondje Gezond’. “Dat is een inclusieve beweegroute voor jong en oud en elk niveau die u leidt door de wijken Entree, Meerzicht en Driemanspolder”, vertelt Nina. “Door de route te volgen kom je lekker in beweging in de buitenlucht terwijl je gebruik maakt van straatmeubilair en beweegtoestellen. Dat is gezond voor lichaam en geest.” Tijdens de tentoonstelling wordt ook de Stadsmaquette getoond. Kaarten kosten € 10,- per stuk. Hiervan gaat een deel naar de Stichting Alzheimer Nederland. 29 april om 20.00 uur en 30 april om 14.00 uur. Club Entree. Kaarten verkrijgbaar via https://entreezoetermeer.nl/evenementen/save-the-date/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21