Gemeentearchivaris Leonard Korevaar presenteert de website: www.geheugenvanzoetermeer.nl bij het Historische Genootschap Oud Soetermeer. Foto Kees van Rongen
Gemeentearchivaris Leonard Korevaar presenteert de website: www.geheugenvanzoetermeer.nl bij het Historische Genootschap Oud Soetermeer. Foto Kees van Rongen

Zoeken in geschiedenis op één centrale plek

Actueel 1.136 keer gelezen

ZOETERMEER - Wie informatie zoekt over de geschiedenis van Zoetermeer kan sinds afgelopen vrijdag terecht op één centrale plek: website www.geheugenvanzoetermeer.nl. Gemeentearchivaris Leonard Korevaar heeft afgelopen vrijdagmiddag de website bij het Historisch Genootschap Oud Soetermeer (HGOS) aan de Dorpsstraat 132 geopend.

Door Kees van Rongen

“Het was een hele zoektocht als je geïnteresseerd bent in stamboomonderzoek of je familiegeschiedenis. En ook als je interesse hebt in een bepaalde periode of onderwerp uit de Zoetermeerse geschiedenis. De informatie was tot nu toe in brokken op veel verschillende plekken digitaal en in archieven te vinden,” vertelt de gemeentearchivaris. “Via de website is vanaf nu alles vanuit huis te vinden.”
Door informatie via één centrale plek te ontsluiten hebben Stadsarchief en het Historisch Genootschap Oud Soetermeer de toegankelijkheid van informatie over de geschiedenis van Zoetermeer voor iedereen vergroot.
“We werken al meer dan 25 jaar intensief samen met het Stadsarchief,” vertelt voorzitter van HGOS Jan de Ruijter. “Bezoekers kunnen zonder afspraak bij ons terecht. Daarnaast hebben wij een groot netwerk in de Zoetermeerse samenleving. Zowel personen als verenigingen en bedrijven dragen hun archief daarom vaak over aan het HGOS. We gaven onze archieven en collecties tot nu toe in bewaring bij het Stadsarchief. Het Stadsarchief beschikt over de faciliteiten om archieven en collecties langdurig op de juiste wijze te bewaren.”

36.000 foto’s
De gemeentearchivaris is blij met de nieuwe website. Het wordt iedereen gemakkelijker gemaakt met deze centrale plek. “Of je nu historicus bent, journalist, stamboomonderzoeker of gewoon nieuwsgierig, op deze website kun je eenvoudig verschillende collecties en bronnen doorzoeken. Er zijn al historische stukken te vinden uit 1504,” vertelt gemeentearchivaris Leonard Korevaar.
Er is veel geschreven over Zoetermeer, over hoe het dorp zich ontwikkelde tot een stad. Via de website kan men via een druk op een van de zeven knoppen onderzoek doen in: archieven, beeldbank met 36.000 foto’s, bouwdossiers, bronbewerkingen, illegale kranten uit de Tweede Wereldoorlog, notulen van de gemeenteraad, digitale akten van de burgerlijke stand, monumenten en ruim 440.000 personen, die in Zoetermeer en omgeving wonen of gewoond hebben.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21