Burgemeester Michel Bezuijen en zijn vrouw Nicole Bezuijen leggen bloemen bij het oorlogsmonument. Foto: Archief/Gerard van Warmerdam
Burgemeester Michel Bezuijen en zijn vrouw Nicole Bezuijen leggen bloemen bij het oorlogsmonument. Foto: Archief/Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Dodenherdenking in Zoetermeer

Actueel 801 keer gelezen

Zoetermeer– Op donderdag 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark. Om 19:30 vertrekt een stille tocht vanaf de Nicolaaskerk aan Dorpsstraat 24.

Op deze dag herdenken we alle burgers en militairen die in Nederland, of op andere plekken ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesmissies.

Stille tocht

De trommelaars van muziekvereniging Kunst en Vriendschap lopen voorop, gevolgd door de scoutinggroep John McCormick. Zij dragen alle kransen en bloemstukken en worden gevolgd door burgemeester Michel Bezuijen en leden van het Contact Oud Mariniers. Iedereen kan aansluiten in deze stoet.

Bij het monument waar het orkest van Kunst en Vriendschap stemmige muziek speelt. Na aankomst van de stoet bij het monument, volgen om 20:00 twee minuten stilte. Vervolgens worden de kransen en bloemen gelegd en houdt burgemeester Bezuijen een toespraak. Aansluitend leest een leerling van IKC De Springplank een gedicht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei voor. Voor de inwoners die hier graag bij aanwezig zijn, is er een tribune tegenover het monument aan de Julianalaan geplaatst. Afhankelijk van het weer vliegt een aantal vliegtuigen van de Rotterdamse Aero Club (RAC) over het Wilhelminapark. Een van de vliegtuigen brengt een saluut, als eerbetoon aan de gevallenen en omgekomen vliegers.

Vlag halfstok
Op 4 mei kunt u ter gelegenheid van de Dodenherdenking de hele dag de Nederlandse vlag halfstok hangen. Bij het Stadhuis en het oorlogsmonument in het Wilhelminapark hangt op 4 mei vanaf 18.00 uur de Nederlandse vlag halfstok. Bij de Oude Kerk hangt de Nederlandse- en Amerikaanse vlag halfstok.

Theater Na de Dam
In heel Nederland zijn er op 4 mei om 21.00 uur meer dan honderd voorstellingen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Deze voorstellingen zijn een initiatief van Theater Na de Dam. Het Stadstheater doet voor de tweede keer mee met het jongerenproject. Jongeren onderzoeken de geschiedenis van Zoetermeer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit onderzoek is vertaald naar de voorstelling Een goed antwoord. De jongeren spelen deze voorstelling zelf op 4 en 5 mei in het Stadstheater. Kijk voor meer informatie en kaarten op www.stadstheater.nl/voorstelling/een-goed-antwoord/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Gluren bij de Buren is nog op zoek naar enkele gezellige huiskamers 1 dec., 14:38
Afbeelding
Expositie over Meccano bij de Historische Kring Benthuizen 1 dec., 14:26
Afbeelding
Forse verhoging Stedin van gas- en elektriciteitstarieven met 7,40 euro per maand 1 dec., 13:25 5
Afbeelding
Eerstejaarsleerlingen van het ONC Parkdreef presenteren hun zelf ontworpen spellen 1 dec., 12:14
Afbeelding
Chapeaubeeldje voor vrijwilliger van De Balijhoeve Jan Doesburg 1 dec., 11:00
Afbeelding
Zoetermeerse apotheken trekken weer aan de bel: medicijnvoorziening voor patiënten loopt mogelijk gevaar 1 dec., 08:58
Afbeelding
Inwoners leggen veelzijdigheid van herfstachtig Zoetermeer fraai vast 30 nov., 14:42
Afbeelding
Kerstconcert van zusjes Maria en Anuschka Pedano bij de Regenboog 30 nov., 13:51