Jongeren in groepjes bezig met het maken van de voorstelling over Zoetermeer in oorlogstijd. Foto Kees van Rongen
Jongeren in groepjes bezig met het maken van de voorstelling over Zoetermeer in oorlogstijd. Foto Kees van Rongen

Zoetermeerse jeugd geeft stem aan wat stil bleef

Actueel 846 keer gelezen

ZOETERMEER - Jongeren uit Zoetermeer verdiepten zich onder leiding van theatermaker Raygin Fullinck in de geschiedenis van Zoetermeer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling: ‘Een goed antwoord’.

Door Kees van Rongen

“Ja, mijn opa kon mij nog vertellen wat hij in de oorlog heb meegemaakt,” vertelt Iain Former (17). Hij is een van de 16 jongeren tussen de 11 en 18 jaar, die op de avond van de Nationale Dodenherdenking de voorstelling: ‘Een goed antwoord’ speelt in de Grote Zaal van het Stadstheater Zoetermeer.
“Mijn moeder wees mij op de oproep, waar jongeren werden gevraagd voor het jongerenproject van Theater Na de Dam. Hoewel ik voor de studie toerisme heb gekozen, wil ik eigenlijk acteur worden. Bij theaterschool Rabarber heb ik al ervaring met toneelspelen opgedaan. Voor deze voorstelling maken we voor een deel zelf de teksten. Daarnaast krijgen we hulp van Raygin Fullinck, een tekstschrijver en een componist voor muziek”, vertelt hij.

Interviewen
Via het Historisch Genootschap Oud Soetermeer hebben ze drie ouderen kunnen interviewen over hun herinneringen van de oorlog. De gesprekken zijn gebruikt als basis voor de voorstelling die de Zoetermeerse jongeren zelf hebben gemaakt.

Theater Na de Dam
Theater Na de Dam zag in 2010 het levenslicht. Initiatiefnemers Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen maakten zich zorgen over de afnemende zeggingskracht van de Nationale Dodenherdenking. Door verschillende voorstellingen te programmeren en te produceren die zich op een persoonlijke, hedendaagse wijze verhouden tot de Tweede Wereldoorlog, streeft het initiatief ernaar het publiek kritisch te laten nadenken over hoe dat wat er toen gebeurde nog steeds doorwerkt in de wereld van vandaag, en of het mogelijk is te leren van de geschiedenis. Tijdens de eerste editie zeven voorstellingen rondom de Nes opgevoerd.  Theater Na de Dam benadert elk jaar theatermakers met de vraag of zij voor 4 mei een nieuwe voorstelling willen maken. Inmiddels is het aantal voorstellingen uitgegroeid tot 60.  

Het Stadstheater Zoetermeer doet voor de tweede keer mee aan het jongerenproject onder leiding van theatermaker Raygin Fullinck. De eerste editie: Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet was genomineerd voor de Zoetermeerse Kunst en Cultuurprijs 2022.

Gevoel
Een klas in 2023 maakt een toets over de Tweede Wereldoorlog. Ze kennen de data, de statistieken, de feiten. Maar het gevoel? Een enkeling heeft nog een opa of oma die de oorlog heeft meegemaakt. Maar daar wordt niet meer over gesproken. Ze hebben het meegemaakt en dat was genoeg. Hoe praat je over iets waar je niets over kan zeggen? In de voorstelling ‘Een goed antwoord’ geven jongeren uit Zoetermeer een stem aan datgene wat stil bleef.

Stadstheater
Lola de Winter, educatiemedewerker bij het Stadstheater Zoetermeer, is erg blij met het project in Zoetermeer. De Winter was bij de repetitie op zondag aanwezig. “Vanaf 2 april zijn de 16 jongeren hier elke zondag van 10.00 tot 17.00 uur geweest om de voorstelling te maken en te repeteren. Vanaf zaterdag 29 april zijn ze hier elke dag om te repeteren”, vertelt ze.

Kaarten
Wie benieuwd is naar de voorstelling die de Zoetermeerse jongeren hebben gemaakt, is welkom in het Stadstheater. Theater Na de Dam is donderdag 4 mei om 21.00 uur en vrijdag 5 mei om 14.00 uur te zien in het Stadstheater. Toegangsprijs € 7,50, dat is inclusief een drankje. Kaarten via www.stadstheater.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21