Wethouder Ingeborg Ter Laak. Foto: Gerard van Warmerdam
Wethouder Ingeborg Ter Laak. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Ziekenhuis wil geboortezorg weg uit Zoetermeer

Actueel 2.096 keer gelezen

Zoetermeer - Het HagaZiekenhuis overweegt de geboortezorg uit Zoetermeer weg te halen. Dit betekent dat zwangeren voor een bevalling straks moeten uitwijken naar Den Haag, Leiden of Gouda. Wethouder Ingeborg ter Laak is boos over de gang van zaken en heeft bij de minister de noodklok geluid.

Door Hélène Ouwerkerk

De directie wil het LangeLand ziekenhuis alleen voor planbare zorg. “Tijdens de eerdere gesprekken met de ziekenhuisdirectie is steeds de intentie uitgesproken om de geboortezorg in Zoetermeer te behouden. Nu bleek tijdens een bestuurlijk overleg dat het ziekenhuisbestuur gaat onderzoeken hoe de geboortezorg elders kan worden ondergebracht. Dit proces klopt niet”, aldus Ter Laak. “We zijn van mening dat ook de maatschappelijke impact moet worden meegenomen in de afweging om tweedelijns verloskunde in het ziekenhuis te blijven aanbieden. Niet enkel financiële belangen mogen deze beslissing bepalen. De inwoners moeten inspraak hebben.” Een goed voorbeeld hoe het wel kan is het traject 2025 in Meerzicht waarbij inwoners samen met zorgaanbieders en verzekeraars praten over de issues in de wijk.

Volgens de wethouder gaat het onderzoek van het ziekenhuis drie stappen te snel en is nu het moment om de noodklok te luiden. “Geboortezorg uitplaatsen naar andere ziekenhuizen in de regio is sowieso een slecht plan want er zijn nu al te weinig plekken in de regio”, zegt zij.

Het college maakt zich grote zorgen over de onderzoeksrichting van het ziekenhuisbestuur en heeft contact opgenomen met het Verloskundig Samenwerkings Verband Zoetermeer en stichting Eerstelijnszorg Zoetermeer. Samen met deze partijen onderzoekt het college het maatschappelijke belang van verloskunde in Zoetermeer. “We willen een gelijkwaardig gesprek met de ziekenhuisdirectie”, aldus Ter Laak. “Het ziekenhuis houdt niet vast aan de procedures zoals beschreven in de Algemene Maatregel van Bestuur Acute Zorg.”

Hoewel de wethouder geen formele bevoegdheid heeft om de werkwijze van het ziekenhuis aan te passen, heeft zij een noodkreet aan de minister gestuurd. Ook zijn raadsleden gevraagd om hun vertegenwoordiging in de Tweede Kamer in te seinen over de situatie. “Overigens is dit een landelijk probleem waar veel steden mee te maken hebben maar dat betekent niet dat we er ons bij neer moeten leggen”, vindt Ingeborg ter Laak.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De Hof van Seghwaert ligt aan de parkeerplaats die grenst aan Gaardedreef 169.
Kinderspeelmiddag in de perenboomgaard in Hof van Seghwaert 2 mei, 12:29
De vertrouwde medewerkers van Albert Heijn Seghwaert staan vanaf 27 mei weer enthousiast voor je klaar. Foto: pr
Albert Heijn Seghwaert wordt in twee weken compleet vernieuwd 2 mei, 11:31 7
Rust & Vreugd in Stadstheater
Rust & Vreugd van Hendrik Groen in Stadstheater 2 mei, 11:02
Hoe oud zijn ze? Hoe komen ze daar? Hoe en waar werden ze gemaakt? Foto: pr
Alles over pijpenkoppen vinden in de grond van Benthuizen 2 mei, 10:30
Deelnemers van Tuingezel tijdens een freerunning wandeling.
Freerunning wandeling met Tuingezel en Parkour Disciplines 2 mei, 09:50
De Vredesboom aan de Dobbe.
Bijeenkomst bij de Vredesboom 2 mei, 08:53
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 2 mei, 07:00
Ed Boutkan, Inge Groen in 't Woudt (midden) en Karin van der Lee. Foto: Gerard van Warmerdam
Cheque voor Op de koffie bij Franx 1 mei, 20:51