Gewonden worden door het First Responder Team veilig aan de kant gebracht. Foto Kees van Rongen
Gewonden worden door het First Responder Team veilig aan de kant gebracht. Foto Kees van Rongen

Reddingsbrigade is klaar voor mooie zomer

Actueel 1.001 keer gelezen

ZOETERMEER - Bij een aanvaring van surfers met een roeibootje op de Zoetermeerse Plas in het recreatiegebied Noord Aa afgelopen woensdagavond raakten twee surfers en drie inzittenden van het roeibootje gewond. Een drenkeling moest worden gereanimeerd. Het was geen echt ongeluk, maar het scenario voor een oefening van de Reddingsbrigade Zoetermeer.

Door Kees van Rongen

Het First Responder Team van de Zoetermeerse Reddingsbrigade oefent geregeld op het water en op het land, zowel in de zomer als in de winter. Ditmaal was wethouder van sport Ronald Weerwag uitgenodigd om met de oefening mee te doen. “De gemeente waardeert het werk van de Reddingsbrigade zeer,” zo prees hij waarnemend voorzitter Aad-Tobias Huijbens. “Ons doel is meer veiligheid in, op en langs het water,” vertelt Huijbens. De lifesavers en lifeguards van de Reddingsbrigade zetten zich hier dagelijks voor in.”

De Reddingsbrigade Zoetermeer telt zo’n tweehonderd leden en bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. In het zomerseizoen probeert de Zoetermeerse Reddingsbrigade op mooie weekenddagen aanwezig te zijn op het Noord-Aa strand. Daarnaast verzorgt de Reddingsbrigade toezicht en hulpverlening bij allerlei evenementen zoals de nieuwjaarsduik, koningsdag, bevrijdingsdag en sportevenementen. Belangrijk zijn onze opleidingen EHBO en lifeguarding.
Het First Responder Team telt zo’n vijftien ervaren leden. Zij hebben zich bekwaamd in professionele waterhulpverlening aan drenkelingen. Zij zijn oproepbaar en vaak nog eerder dan de brandweer ter plekke van een ongeval op het water. In totaal zijn er 33 lifeguards bij de Zoetermeerse Reddingsbrigade. Vijf junior lifeguards fungeerden afgelopen week als slachtoffers tijdens de grote oefening van het First Responder Team (FRT) op de Zoetermeerse Plas. In het ijskoude water, gekleed in waterdichte pakken, riepen zij om hulp alsof zij werkelijk gewond waren. Wethouder Weerwag kwam er niet onderuit om zijn maatpak te verruilen voor het waterdichte pak van de Reddingsbrigade alvorens hij met de RFT-leden in de reddingsboot het water op ging. Twee leden hadden de oefening goed voorbereid en zorgden voor de nodige verrassingen, waarop het RFT-team adequaat reageerde. De ‘gewonden’ werden verzorgd en een drenkeling, een levensechte pop, werd gereanimeerd.
Met de oefening van het First Responder Team afgelopen week heeft de Reddingsbrigade Zoetermeer laten zien klaar te zijn voor een mooie zomer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Jasper van Viegen met Jules Lelieveld (links) en Ger Fens (rechts)
Jasper van Viegen nieuwe hoofdtrainer SVO Buytenpark 5 mei, 09:40
De plantjes aan de balustrade en op de grond moeten weg laat woningcorporatie Vidomes de bewoners weten. Foto: Kees van Rongen
Bewoners teleurgesteld: 'Na vele jaren moeten alle plantjes op galerij ineens weg' 3 mei, 16:03 30
Konijnenbezitters kunnen (op afspraak) hun konijn tegen gereduceerd tarief laten vaccineren en desgewenst gratis laten controleren. Foto: Het Buitenbeest
Konijnenavond voor baasjes op Speelboerderij Het Buitenbeest 3 mei, 13:06
Waylon is live op zijn best. Foto: Robin Eggenkamp
Waylon speelt zijn beste hits in Poppodium Boerderij 3 mei, 12:39
Drie sprekers zullen die avond op dit onderwerp ingaan. Foto: pr
Thema avond Wonen van JongSenioren Zoetermeer 3 mei, 11:40
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Herdenken 3 mei, 09:32
Ukele leren spelen
Ukelele workshop voor beginners 3 mei, 09:22
Vanuit Benthuizen zullen kinderen het bevrijdingsvuur ophalen, een deel van de route meerijden en het vuur meenemen naar Benthuizen. Foto: pr
Herdenking bij nieuwe monument en bevrijdingsvuur in Benthuizen 2 mei, 13:05