Yvonne Rijs, voorzitter Filmhuis Cameo, bij de poster met films in het Stadstheater. Foto Kees van Rongen
Yvonne Rijs, voorzitter Filmhuis Cameo, bij de poster met films in het Stadstheater. Foto Kees van Rongen

Filmhuis Cameo vertoont films die ertoe doen

Actueel 1.352 keer gelezen

ZOETERMEER - “Te vaak kom ik in Zoetermeer mensen tegen, die het Filmhuis Cameo niet kennen. Daar ga ik alles aan doen om dat te veranderen,” vertelt de nieuwe voorzitter Yvonne Rijs (54). “Ik heb een fulltime baan, maar de kinderen zijn het huis uit en in de verkregen vrije tijd wil ik graag vrijwilligerswerk doen. Dus zei ik meteen ja, op de vraag of ik de vacature wilde vervullen.”

Door Kees van Rongen

“In de Kleine Zaal van het Stadstheater vertonen wij elke dinsdagmiddag en dinsdagavond films die er écht toe doen. In de laatste week van de maand een documentaire op zondagmiddag.”
Begin dit jaar werd Yvonne Rijs voorzitter van Filmhuis Cameo en twee maanden geleden begon Wesley Lagendijk als algemeen bestuurslid cultuurparticipatie, bestuur weer compleet. “Het is een ambitieus team,” weet Yvonne inmiddels. “Onze programmacommissie bezoekt filmbeurzen en maakt een keuze uit het actuele filmaanbod. De commissie maakt een longlist van tientallen films en herleidt hieruit in overleg met het bestuur een shortlist met een goede verdeling over maatschappelijke onderwerpen, taal, land, kostuumdrama, komedie en muziekfilm.” Voorafgaand aan een film zorgt een gastspreker voor achtergrondinformatie en bijzonderheden. “We vinden het ook belangrijk, dat na afloop in de foyer kan worden nagepraat over de film.”

Holocaust
De films hebben veelal een specifiek thema. Zo wordt in de Week van de Vrijheid vrijdag 5 mei om 20.00 uur, de film Die Wannsee Konferenz vertoond. Een aangrijpende film. In de ochtend van 20 januari 1942 vindt aan de oevers van de Wannsee een conferentie plaats met leden van het naziregime. Daarin bespreekt men hoe de systematische massamoord op Joden kan worden georganiseerd. Het is de aanzet tot uitvoering van de Holocaust. De film kreeg in Duitsland de prijs voor Beste Televisiefilm en Beste Scenario. “We hopen met deze film ook de jeugd te interesseren, middelbare scholieren krijgen gratis toegang. Voor anderen kost een kaartje € 8,50, Vrienden van Cameo (€ 13,75 per jaar) betalen € 7,00. We hebben een bijzondere gastspreker uitgenodigd, die de film zal inleiden en na afloop zal napraten met het publiek.
“Trouwens we gaan extra aandacht besteden aan de jeugd. Filmhuis Cameo is voor jong en oud. De jeugd bereiken is een belangrijk onderdeel van onze visie,” ”benadrukt Yvonne. “Elk kwartaal maken we de films bekend, die in de komende maanden worden vertoond. We hopen, dat nog meer mensen, van alle leeftijden, de weg naar ons filmhuis weten te vinden. Het driedaagse Filmfestival Zoetermeer 2023 van 29 tot en met 31 oktober met als thema ‘Culinair around the World’ moet hieraan een extra bijdrage leveren. We houden dit jaar zelfs een tweede filmfestival. Van 10 tot en met 12 september rollen we de rode loper uit en maken er een ludiek festijn van in Hollywood achtige stijl met als thema Oscar nominaties. Het is de bedoeling dat beide festivals ondersteund worden met een mooie culinaire belevenis.”

1389 scholieren
Filmhuis Cameo heeft tevens een educatieve taak. Daarom zal in de periode van 25 september tot en met 10 oktober in samenwerking met CKC weer een Kinderfilmfestival plaatsvinden. Alle leerlingen van groep 7 worden dan uitgenodigd voor de kinderfilm Totem voorafgegaan door een educatieve introductiefilm. “Vorig jaar telden we maar liefst 1389 scholieren, die niet alleen naar de film kwamen, maar ook later in de klas gingen napraten met hun meester of juf.”
Zondag 30 april om 15.00 uur draait de fascinerende documentaire van Dicht bij Vermeer, een film van Suzanne Raes. Deze film laat alles zien: van de stille diplomatie, die nodig is om de Vermeers naar Nederland te krijgen.
Het volledige filmprogramma vindt u op www.filmhuiscameo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De Hof van Seghwaert ligt aan de parkeerplaats die grenst aan Gaardedreef 169.
Kinderspeelmiddag in de perenboomgaard in Hof van Seghwaert 2 mei, 12:29
De vertrouwde medewerkers van Albert Heijn Seghwaert staan vanaf 27 mei weer enthousiast voor je klaar. Foto: pr
Albert Heijn Seghwaert wordt in twee weken compleet vernieuwd 2 mei, 11:31 7
Rust & Vreugd in Stadstheater
Rust & Vreugd van Hendrik Groen in Stadstheater 2 mei, 11:02
Hoe oud zijn ze? Hoe komen ze daar? Hoe en waar werden ze gemaakt? Foto: pr
Alles over pijpenkoppen vinden in de grond van Benthuizen 2 mei, 10:30
Deelnemers van Tuingezel tijdens een freerunning wandeling.
Freerunning wandeling met Tuingezel en Parkour Disciplines 2 mei, 09:50
De Vredesboom aan de Dobbe.
Bijeenkomst bij de Vredesboom 2 mei, 08:53
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 2 mei, 07:00
Ed Boutkan, Inge Groen in 't Woudt (midden) en Karin van der Lee. Foto: Gerard van Warmerdam
Cheque voor Op de koffie bij Franx 1 mei, 20:51