Marcel Harteveld. Foto: Jaap Reedijk
Marcel Harteveld. Foto: Jaap Reedijk

Marcel Harteveld verdient meer publiek

Actueel 936 keer gelezen

Zoetermeer - ‘Voor de bui binnen’ is de titel van het nieuwe cabaretprogramma van Marcel Harteveld. De show van de cabaretier annex acteur zit boordevol grappige types. Maar Harteveld geeft ook een duidelijke boodschap mee: in de kern is iedereen op zoek naar geluk. Samen met treffende liedjes is ‘Voor de bui binnen’ een voorstelling die meer publiek verdient.

Door Hélène Ouwerkerk

Die opmerking is niet voor niks. We zagen ‘Voor de bui binnen’ in het Theater Het Oude Raadhuis in Hoofddorp en de zaal, toch al niet groot, was nauwelijks gevuld. En ook een eerdere voorstelling van Harteveld trok geen volle zalen. Je vraagt je af waarom niet. Zijn humor is zeer toegankelijk en hij is in ons land inmiddels toch wel een bekend gezicht. We kennen hem onder andere uit de serie Dokter Tinus, de musical Soldaat van Oranje en natuurlijk uit de Beste Songwriters van Nederland.
Harteveld laat zich overigens door het lege zaaltje niet uit het veld slaan. Hij pakt de aanwezigen als het ware beet en neemt ze mee naar de wasserette van zijn opa. Deze wasserette was de leefwereld van zijn opa die in de volkse wijk een zekere bekendheid genoot. Tot hoge leeftijd waste zijn opa de vuile was van de dames van plezier tot aan de brandweer en zeelieden. Totdat het vaker mis ging en brandweerlieden in jarretelles naar de brand moesten en zeelui in niemendalletjes aan boord stonden te verrekken van de kou omdat Marcel’s opa de tassen weer eens had verwisseld.
Marcel mag in het appartement boven de zaak wonen mits hij de wasserette gaat runnen. En terwijl hij daarmee bezig is, leert hij via buurtbewoners als Ibrahim en Arie zijn opa steeds beter kennen. Ondertussen haalt Harteveld uit de wastassen telkens nieuwe typetjes die hij op een perfecte manier neerzet. Zoals de zanger Dré (Hazes) die zich beklaagt over de ‘spionnen’ van Yvonne Coldeweijer die gelijk doorbrieven als hij weer eens met een ander het bed induikt. “Die spionnen vergeten dat ik ook een vrouw thuis heb zitten. Dat dit voor haar vreselijk is, daar denken ze helemaal niet aan.”
Naast de typetjes zijn er hele mooie songs die je aan het nadenken zet. Zoals het nummer over de Syrische asielzoeker. “Als je niks meer hebt, ga je letterlijk over grenzen heen.” Zo houdt Marcel zijn publiek anderhalf uur op een meer dan aangename manier bezig. Tegelijkertijd zijn de verkleedpartijen op het podium wel wat veel en haalt het de vaart uit de show. Neemt niet weg dat ‘Voor de bui binnen’ meer dan een aanrader is. Op 29 april is de voorstelling in het Stadstheater. Ga het zien want Harteveld verdient een volle zaal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Konijnenbezitters kunnen (op afspraak) hun konijn tegen gereduceerd tarief laten vaccineren en desgewenst gratis laten controleren. Foto: Het Buitenbeest
Konijnenavond voor baasjes op Speelboerderij Het Buitenbeest 3 mei, 13:06
Waylon is live op zijn best. Foto: Robin Eggenkamp
Waylon speelt zijn beste hits in Poppodium Boerderij 3 mei, 12:39
Drie sprekers zullen die avond op dit onderwerp ingaan. Foto: pr
Thema avond Wonen van JongSenioren Zoetermeer 3 mei, 11:40
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Herdenken 3 mei, 09:32
Ukele leren spelen
Ukelele workshop voor beginners 3 mei, 09:22
Vanuit Benthuizen zullen kinderen het bevrijdingsvuur ophalen, een deel van de route meerijden en het vuur meenemen naar Benthuizen. Foto: pr
Herdenking bij nieuwe monument en bevrijdingsvuur in Benthuizen 2 mei, 13:05
De Hof van Seghwaert ligt aan de parkeerplaats die grenst aan Gaardedreef 169.
Kinderspeelmiddag in de perenboomgaard in Hof van Seghwaert 2 mei, 12:29
De vertrouwde medewerkers van Albert Heijn Seghwaert staan vanaf 27 mei weer enthousiast voor je klaar. Foto: pr
Albert Heijn Seghwaert wordt in twee weken compleet vernieuwd 2 mei, 11:31 7