Afbeelding

Natuur onder de loep

Actueel 1.319 keer gelezen

Zoetermeer - In deze rubriek laten natuurkenners hun licht schijnen op de natuur in Zoetermeer. Deze week schrijft schooltuineducator en moestuinier Tilly Kester over een wild bijtje, een belangrijk bestuivend insect.

Tweekleurige zandbij 

Door het koude en natte weer van de afgelopen weken zag je maar weinig insecten. Ik heb op mijn volkstuin nog maar een paar hommels zoals de (koningin van de) aardhommel en akkerhommel gezien en enkele vlinders op mooie dagen. In de afgelopen jaren heb ik heel wat bijen zoals roodgatje, rosse metselbij, grasbij en diverse soorten hommels gezien, maar ook vlinders, zweefvliegen en wespen. Tot mijn vreugde zag ik begin april de gewone wolzwever weer vliegen. Regelmatig vliegen er insecten het tuinhuisje binnen en vervolgens blijven ze achter het raam hangen. Begin april gebeurde dat met twee bijtjes en na melding aan Waarneming.nl bleek dat tweekleurige zandbij te zijn. De tweekleurige zandbij is een wilde bij en behoort tot de groep van de zandbijen. Ze leven solitair. Ze leggen geen eitjes in een insectenhotel maar graven lange gangetjes in de grond. Daarin maken ze nestjes en leggen hun eitjes met stuifmeel erbij. Ze hebben twee generaties, de eerste piek is in april. De tweede piek is in juli waarbij er dan meer vrouwtjes geboren worden. De tweekleurige zandbij verzamelen nectar en stuifmeel vooral op composieten, kruisbloemigen en klokjes. Dit soort komt waarschijnlijk meer voor dan het waargenomen wordt. Ook in stadstuinen worden ze gezien. In het zuidoosten van Nederland is dit bijtje een van de algemeenste zandbijen.
Een groene tuin met vaste / wilde planten en struiken zorgen voor een rijk insectenleven. Omdat het met de bijen niet goed gaat, is er meer aandacht daarvoor o.a. door Nederland zoemt. Bijen zijn belangrijk voor het bestuiven van onze groenten en fruit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 22 uur geleden
Ed Boutkan, Inge Groen in 't Woudt (midden) en Karin van der Lee. Foto: Gerard van Warmerdam
Cheque voor Op de koffie bij Franx 1 mei, 20:51
Feesten op 5 mei. Foto: Roy Poots
Feest op drie plekken tijdens Bevrijdingsdag 1 mei, 18:52
Super Trouper brengt een tribute aan ABBA tijdens Vijverpop.
Tributebands schitteren bij Vijverpop 1 mei, 15:50
Road Runners Zoetermeer, Sportief Wandelgroep Zoetermeer en alle betrokken vrijwilligers kijken ernaar uit om alle hardlopers en wandelaars weer te ontvangen op zondag 29 september.
Start inschrijving Geuzenloop & Wandelen op 1 mei 1 mei, 15:48 1
Bewoners, familie, zorgmedewerkers en vrijwilligers van Floriadehof lopen het Vergeet-mij-niet-pad naar winkelcentrum Rokkeveen. Foto Kees van Rongen
Vergeet-mij-niet-pad in Rokkeveen in gebruik 1 mei, 15:44
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 1 mei, 07:16
Vrijwilligers helpen met huiswerk maken.
Kansengelijkheid door studieplekken bij Piëzo 30 apr, 13:18