Ontwerp voor Markt 10
Ontwerp voor Markt 10

Geen woontoren maar crossbaantje en klimwand

Actueel 1.438 keer gelezen

Zoetermeer - Er komt voorlopig nog geen woontoren aan de Markt. Het college heeft daarom besloten om 100.000 euro uit te trekken voor een tijdelijke oplossing voor het zogenoemde ‘Gat in de Markt’. Er komt een crossbaantje voor kinderen, een klimwand en spelen met natuurlijke materialen.

Door Hélène Ouwerkerk

Alweer vijf jaar geleden ging het Stadhuis weg uit het pand Markt 10. Bedoeling was dat er op deze plek een woontoren en horeca zou komen. Ook is het gebouw al gesloopt. Echter, omwonenden zien de bouw niet zitten. Nu is de verwachting dat de eerste paal pas in 2027 de grond in gaat. Daarom heeft de PvdA met GroenLinks, Zoetermeer Vooruit en de SP een motie ingediend voor een tijdelijke oplossing voor het ‘Gat in de Markt’. De vier partijen vinden het geen gezicht dat op deze toplocatie alleen bouwhekken met klimop staan en dat nog eens minstens vier jaar lang.
Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat het namelijk nog wel even duren voor er een definitief bouwplan aan de Markt kan worden gerealiseerd. “Voor de permanente ontwikkeling van Markt 10 moeten we opnieuw een aanbestedingsprocedure doorlopen. Ook is een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk. Onze inschatting is dat het zeker drie jaar duurt voordat aan alle procedures en voorwaarden is voldaan en er dus kan worden gebouwd”, laat hij weten.
De gemeenteraad heeft met de motie een budget van 100.000 euro meegegeven. Via doemee.nl konden bewoners aangeven welke ideeën zij hebben voor de locatie. Nadrukkelijk is aangegeven dat de ontwikkeling een tijdelijk karakter heeft. Uiteindelijk is de locatie bedoeld voor woningbouw.
Wethouder Jan Iedema: “De gemeente is samen met inwoners de afgelopen vier maanden druk bezig geweest met het verzamelen van ideeën voor de tijdelijke invulling van het ‘Gat in de Markt’.” Tijdens het “Buurtbakkie” ging de gemeente met bewoners in gesprek, ook zijn er studenten onder andere langs de deuren gegaan en via het online platform DoeMee Zoetermeer konden mensen een idee inbrengen. De werkzaamheden beginnen in juni 2023. Voor de start van de zomervakantie zal het terrein gereed zijn.
Raadslid Susanne Bout is blij met de uitkomst. “De eerste paal voor de woontoren gaat naar verwachting op z’n vroegst in 2027 de grond in. Om tot die tijd daar een lelijk gat te hebben op deze toplocatie vond ik geen goed idee. Al is ook de PvdA voorstander van een woontoren op deze plek. Daarom heb ik gevraagd om een relatief goedkope, tijdelijke oplossing.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21