Winterbloeier stinkend nieskruid met lieveheersbeestje. Foto: S. Langeveld
Winterbloeier stinkend nieskruid met lieveheersbeestje. Foto: S. Langeveld

Natuur onder de loep

Actueel 570 keer gelezen

Zoetermeer - In deze rubriek vertellen experts meer over de natuur om ons heen. Deze week ontdekt Simone, schooltuinbegeleider in buurttuin Zoete Aarde, dat het lente is.

Stinkend nieskruid
De kerstroos ken je vast, het is een ‘helleborus’. Ze zijn hip deze groep planten omdat het dappere winterbloeiers zijn (vermoed ik). Loop maar eens een tuincentrum binnen. De plant op de foto is de Helleborus Foetidus in het Nederlands ook wel ‘stinkend nieskruid’ genoemd.
Het is een wilde helleborus-variant, dit exemplaar. De eerste keer dat ik hem zag staan in mijn voortuin dacht ik weghalen die gekke plant. Toch staat ze al jaren in mijn voortuintje. Het nieskruid blijkt van vochtige en kalkrijke grond te houden. ‘Nou, dat is dan een toevalstreffer dat ie kalk en vocht juist in mijn voortuintje voorradig heeft.’ Zoetermeer is de natste gemeente van Nederland dus dat vocht gaat meestal vanzelf goed. De kalk haalt de plant vast uit de stoeptegels of de slakkenhuisjes in dat voortuintje. Maar waarom maakte ik nu juist van dit exemplaar ‘stinkend nieskruid’ giftig en stinkend volgens de info op wikipedia - een foto?
Dat zit zo. Ik was op zoek naar voortekenen van de lente. En als je goed kijkt dan zie je zo’n leuke lentebode: een lieveheerstbeest. En dan ook nog eens die heel gangbare: rood met 7 zwarte stipjes op z’n rug, het zevenstippelig lieveheersbeestje, Coccinella septempunctata. Het eerste ‘kapoentje’ van 2023 dat ik spotte. Terwijl ik een foto maakte van de kever viel me op dat het juist erg lekker rook in het tuintje aan de voorkant van mijn huis. Fris-zoet. Dat is niet wat er op wikipedia staat over het stinkend nieskruid. Dan zie ik het: de Skimmia staat uitbundig te bloeien. Een weekje later gunde ik het stinkend nieskruid nog een blik en jawel! Wie bezocht nu de bloem: een grote dikke aardhommel.
Tip: doe nu mee aan de verkiezing Insect van het jaar via deze link: https://insectvanhetjaar.org/

Uit de krant

Afbeelding
Vleermuizen zijn helemaal niet zo eng! Natuur onder de Loep 30 sep., 08:34 1
Afbeelding
Inrichting van buitenterrein van nieuwe zwembad Van Tuyllpark is begonnen 29 sep., 16:01
Afbeelding
HagaZiekenhuis behandelt IC-patiënten Zoetermeer voortaan op de locatie in Den Haag 29 sep., 12:51 21
Afbeelding
Herbeleef Stadsfestival Zoetermeer 2040 en kijk naar de toekomst 29 sep., 11:10
Afbeelding
Rijsttafelen bij restaurant Saputra (spiced by Indofoods) Ondernemer in Beeld 29 sep., 10:25
Afbeelding
Fascinating Jazz is een maandelijks feestje én viert 25-jarig jubileum 28 sep., 16:20 3
Afbeelding
Genieten van natuurschoon in en om Zoetermeer Natuur in beeld 28 sep., 15:12
Afbeelding
GoodFood Fietstocht naar mooi Voedselbos in Benthuizen 28 sep., 14:03