
Huurders gemeentelijke panden overdonderd door verhoging
Actueel 989 keer gelezenZoetermeer - Huurders van gemeentelijke gebouwen zoals sportverenigingen, culturele instellingen maar ook maatschappelijke organisaties zijn deze week onaangenaam verrast, met de aankondiging van de gemeente om de huur per 1 januari met 14,5 procent te verhogen. Diverse organisaties laten het er niet bij zitten en overwegen juridische stappen.
Door Hélène Ouwerkerk
“De verenigingen zijn de krachten aan het bundelen als tegenreactie op dit voorstel. Juridisch is de verhoging correct, maar de gemeente doet dit zonder enig overleg. Iets wat typerend is voor de gemeente Zoetermeer”, aldus Jacob de Boer, voorzitter van FC Zoetermeer. Ook Peter Hop van Tuingezel is niet van plan om de verhoging zomaar te accepteren. “Dit is zó extreem, ik ga niet opzij en ga het juridiseren”, zegt hij. Volgens Hop klopt de prijsverhoging niet en heeft de gemeente haar werk niet goed gedaan. “Ik ben er enorm door overvallen. De gemeente is degene met by far de hoogste kostenverhoging, terwijl ze aan onderhoud van ons pand bijna niets doen. Ondertussen gaan mijn inkomsten via de WMO nauwelijks omhoog.” De VVD zegt zich het lot van de instellingen en verenigingen aan te trekken. Volgens raadslid Berend Aptroot die al vragen over de verhoging heeft gesteld, maakt de gemeente een grote fout. “Ik heb diverse contracten gezien en daarin staat dat je voor de huurverhoging het gemiddelde van de afgelopen twee jaar moet nemen. Dan kom je uit op 5,35 procent. Dat is nogal een verschil. Ik zou me ook rot schrikken”, aldus Aptroot.
Culturele partijen lijken er iets beter vanaf te komen omdat hun subsidie wel met 12,5 procent is gestegen. Arie Verstegen, directeur van Poppodium Boerderij: “De subsidie vangt de huurverhoging wel enigszins op maar het betekent wel, dat we geld voor cultuur wederom in stenen moeten stoppen. Terwijl de subsidie natuurlijk bedoeld is om er leuke dingen voor de stad mee te doen. Ik zou wel eens een politieke discussie willen zien over wáár de cultuursubsidie nou eigenlijk voor bedoeld is. De verhouding begint nu wel heel erg scheef te lopen. En dan hebben we het geluk dat ons energiecontract nog tot eind volgend jaar loopt.” Minder enthousiast is Hilko Folkering, directeur Stadstheater. “De huurverhoging is exorbitant hoog. Het cultuurbudget gaat wederom op aan huisvesting. Maar wat extra vervelend is, is het feit dat ik al een paar jaar aandacht vraag over de 30 jaar oude cv-ketels in het Stadstheater. De gemeente wil ze niet vervangen want ze willen ons zo snel mogelijk van het gas af hebben. Dat is fijn maar dat hoor ik al een paar jaar en voorlopig gebeurt er niks en verwacht ik volgend jaar een energierekening van 260.000 euro”, aldus Folkeringa.
Wethouder Van der Meer laat weten dat er haast was omdat de brieven in december moesten worden verstuurd. “Maar we nemen onze verantwoordelijkheid en leveren maatwerk. We roepen huurders op om, als ze een probleem hebben, zich bij ons te melden. Dan gaan we naar de verhoging kijken.”