Foto-onderschrift: Voorzitter Ruud van Graafeiland van tafeltennisvereniging Taverzo voor de wand met paddles is enthousiast over pickleball. Foto Kees van Rongen
Foto-onderschrift: Voorzitter Ruud van Graafeiland van tafeltennisvereniging Taverzo voor de wand met paddles is enthousiast over pickleball. Foto Kees van Rongen

Nieuwe sport bij Taverzo: pickleball

Actueel 824 keer gelezen

ZOETERMEER - Tafeltennisvereniging Taverzo begint naast het tafeltennis elke donderdagavond vanaf januari met pickleball. In clubgebouw Taverzone 2.0 aan het Willem Alexanderplantsoen 4 in Zoetermeer kunnen belangstellenden donderdag 15 december om 19.00 of 20.30 uur via clinics kennis maken met pickleball.

Door Kees van Rongen

“Pickleball is voor iedereen en snel geleerd,” zegt voorzitter van tafeltennisvereniging Taverzo Ruud van Graafeiland (53). Hij is erg enthousiast over de nieuwe sport. “Het is eenvoudiger en toegankelijker dan tennis en goedkoper dan padel. Pickleball is een combinatie van badminton, tafeltennis en tennis. Het veld is een stuk kleiner dan een tennisveld en heeft de omvang van een badmintonveld. De bal is qua afmetingen een stuk kleiner dan een tennisbal, maar is van plastic en bevat gaten. Het net lijkt op een tennisnet, maar is ook wat kleiner. Het racket, paddle genoemd, bevat geen snaren maar is hard, van hout of carbon.”

Ruud heeft in zijn kantoor van Enjoy & Deploy de wand vol hangen met paddles van het voor tafeltennissers bekende merk Joola. De mensen, die straks kennis willen maken met pickleball, kunnen bij tafeltennisvereniging Taverzo gebruik maken van een set voor beginners en hoeven dus niet meteen een paddle aan te schaffen.

Sluimerend
Pickleball heeft net als padel aanvankelijk een sluimerend bestaan gehad. Het spel ontstond in 1965 in Amerika. Een man kwam thuis, waar het gezin zich verveelde. Hij stelde voor om te gaan badmintonnen, maar de shuttle was nergens te vinden. Hij maakte van plastic een bal en van triplex een batje. Het badmintonnet werd verlaagd. De naam van het spel zou naar de gezinshond Pickles zijn genoemd, omdat het dier achter elke bal aan rende. Inmiddels spelen zo’n vijf miljoen Amerikanen pickleball en zijn regels vastgesteld.

In Nederland werd in 2013 begonnen en inmiddels kan men het spelen in 28 steden. Ruud van Graafeiland is enthousiast geworden over pickleball. “Ik hoop mensen te motiveren om hier het spel te spelen, oud-tafeltennissers naar de sportzaal te lokken, maar ook badmintonners en tennissers. De sport blijkt in andere steden aan te slaan. Eind vorig jaar telde het Nederlands kampioenschap 60 deelnemers en dit jaar telde het NK 120 spelers. Ons uitgangspunt is mensen meer te laten bewegen en dan is pickleball een leuk en een gemakkelijk te leren spelletje.”

Taverzo gaat de tafeltenniscompetitie donderdagavond verplaatsen naar de dinsdag. “Dan maken we op donderdagavond een pickleballveld. Uit het fonds Sportakkoord Zoetermeer hebben we subsidie gekregen voor de aanschaf van het net, de beginnerssets en voor alles wat nodig is om pickleball te spelen.”

Paralympisch tafeltennisser Jean Paul Montanus en Jiske Groeneveld verzorgen de clinics donderdag 15 december. Deelnamekosten € 5,00. Vooraf inschrijven via Taverzo.nl voor de clinic om 19.00 of 20.30 uur.

Uit de krant