Directeur Pier Eringa wil personeel niet kopje onder laten gaan. Foto: Gerard van Warmerdam
Directeur Pier Eringa wil personeel niet kopje onder laten gaan. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

LangeLand Ziekenhuis voor planbare zorg

Actueel 1.912 keer gelezen

Zoetermeer - De sluiting van de Spoedeisende Hulp (SEH) heeft tot een hoop onrust in Zoetermeer geleid en zorgde ervoor dat het ziekenhuis veel media-aandacht kreeg. Toch was deze ingreep volgens Pier Eringa, Directeur LangeLand Ziekenhuis a.i. niet de reden om de problematiek onder de aandacht te brengen.

Door Hélène Ouwerkerk

Eringa bevestigt dat het besluit veel aandacht kreeg. “Dat afdelingen sluiten is geen nieuws, dat operaties worden uitgesteld ook niet. Maar de SEH dicht dat is wel nieuws. De problematiek waar we mee worstelen is ook geen Zoetermeers probleem maar een landelijk probleem.”
Aanvankelijk was de directeur niet van plan om de SEH te sluiten. “We zaten op het spoor om het niet te doen maar zijn wel met dokters, verpleegkundigen en management om de tafel gaan zitten om te kijken of we nog wel verantwoorde roosters voor mensen kunnen maken. Of ga je zulke lange diensten van ze vragen dat het niet meer leuk werken is? En als het niet meer leuk werken is dan weet je ook zeker, dan neemt de kwaliteit niet toe, maar loop je ook de kans dat mensen weggaan. Ze nemen dan ontslag omdat ze het vak niet meer aantrekkelijk genoeg vinden en het gevoel hebben dat ze worden uitgemolken en er niet meer in hen wordt geïnvesteerd”, zegt Eringa. Na overleg met de huisartsen werd gekozen voor een doordeweekse sluiting. “Maar”, zegt Eringa, “op 1 oktober gaan we zeker weer open. In de tussentijd willen we de tijd nemen om mensen te werven en op te leiden en goed naar onze werkwijze te kijken. Kun je bijvoorbeeld dingen slimmer en beter doen? Die twee maanden zijn dan snel voorbij als het om dergelijke processen gaat. Maar voor de patiënt is twee maanden best lang.”
In de tussentijd worden patiënten op dinsdag, woensdag en donderdag door andere ziekenhuizen in de omgeving opgevangen. “We hebben nu de eerste week achter de rug en we zien dat dat goed verloopt. Natuurlijk mopperden de omliggende ziekenhuizen over onze maatregel. Zij hebben zelf ook zo hun eigen interne problemen en krijgen onze patiënten er nu bij. Vrijdagochtend was spannend of de patiënten wel weer terug zouden komen. Maar die dag kwam de stroom patiënten gewoon op gang.

Hoewel de directeur van het LangeLand Ziekenhuis verzekert dat de SEH op 1 oktober weer opengaat, denkt Pier Eringa niet dat op 1 oktober alle problemen zijn opgelost. Hij ziet vooral een toekomst als plek voor planbare zorg en kleine ingrepen. Een eerste stap is de fusie met het HagaZiekenhuis die naar verwachting doorgaat.”

“Twee maanden is te kort om mensen te werven maar er zijn ook bureaus die tijdelijk mensen leveren. We gaan veel investeren in het contact met de huisartsenpost. Die zit eigenlijk met vergelijkbare problemen qua personeel. We willen straks een SEH neerzetten waarbij we samenwerken en kijken hoe we een overlap kunnen verbeteren.” Ook samenwerken met andere ziekenhuizen in de regio is zo’n vraagstuk. “Niet eenvoudig maar je moet de tijd nemen om te kijken hoe je dat kunt verbeteren. Moet je bijvoorbeeld altijd een ervaren dokter in huis hebben? Of kun je dergelijke processen ook versnellen door een jonge dokter even te laten bellen met een ervaren collega om ruggenspraak te houden”, zegt hij. Eringa heeft niet overwogen om een andere afdeling te sluiten. “In heel Nederland zijn afdelingen gesloten. En in heel Nederland draaien ziekenhuizen niet op 100 procent. Er zijn afdelingen of delen van afdelingen dicht. Daar zijn we aan gewend. Operaties worden uitgesteld, dat was in het begin nieuws maar nu ook niet meer. Nu wij de SEH sluiten, krijg je veel aandacht. Feitelijk is het niet anders dan het uitstellen van vraagstukken of het deels sluiten van afdelingen”, zegt hij. “De gemeente is kritisch. Vorige week heb ik overleg gehad met burgemeester en wethouder. Zij willen kijken wat ze voor medewerkers kunnen betekenen op gebied van huisvesting en kinderopvang. De gemeenteraad is kritisch en dat vind ik goed. Ze komen op voor de inwoners.”
Een ommekeer is volgens Eringa onvermijdelijk. “Het ziekenhuis kan niet alleen blijven bestaan. Financieel zijn we heel kwetsbaar en er zijn enorme schulden opgebouwd. Deze schulden wordenn door het Reinier de Graaf ziekenhuis, HagaZiekenhuis en zorgverzekeraars overgenomen. Dat is belangrijk zodat we kunnen sparen. Want we willen wel graag over vijf of zes jaar nieuwbouw neerzetten. Dat is hard nodig maar daarvoor moeten we wel financieel gezond zijn. En daarom is ook de fusie met het HagaZiekenhuis van belang”, vertelt hij. “En ik weet dat Zoetermeer met gefronste wenkbrauwen kijkt als we zeggen dat we een studie doen naar de geboortezorg en de intensive care, maar toch gaan we dat doen. We hebben 1000 bevallingen per jaar, 2,8 per dag. Dat is te weinig om het in de benen te houden. Het is dan gewoon ingewikkeld om een team 24 uur per dag in huis te hebben. Het is vervelend maar we moeten overal naar kijken om het ziekenhuis te behouden voor de toekomst. Ook kijken we goed naar de afdeling Intensive care. De ic is een dure voorziening. Bij ons liggen doorgaans niet veel patiënten. Wij denken eraan om hen voortaan 24 tot 48 uur op te vangen. Het heet dan officieel geen ic meer, maar een opvangunit. Daar kunnen patiënten opknappen of doorgestuurd worden naar de omliggende ziekenhuizen.” Hoe ziet de toekomst er in zijn ogen uit? “Als ik naar de toekomst kijk, dan denk ik dat het LangeLand een ziekenhuis wordt voor planbare zorg en kleine ingrepen. Dan kan het ook zo zijn dat mensen uit Den Haag hierheen komen omdat ze daar al lang op een wachtlijst staan. De complexe en risicovolle operaties gaan dan naar Den Haag. Je werkt dan optimaal samen.”
Eringa snapt de onrust. “Maar als ik het uitleg dan begrijpen ze het wel. Dat geldt ook voor het personeel dat de afgelopen twaalf jaar van alles heeft meegemaakt. Plannen die niet doorgingen. Ik wil iets doen wat de mensen vertrouwen geeft. We zitten dichtbij een oplossing, vandaar die studies naar verloskunde en intensive care. Ik hoop dat ook de Zoetermeerders wat positiever worden over hun ziekenhuis. Voor mij is de kans dat de fusie met Haga slaagt bijna 100 procent.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21