Foto: Linda Bouman en Jantine Verheij willen de juiste zorg, op de juiste plek op het juiste moment bieden.  Foto: Robbert Roos
Foto: Linda Bouman en Jantine Verheij willen de juiste zorg, op de juiste plek op het juiste moment bieden. Foto: Robbert Roos

Wie belt u als medische zorg nodig is?

Actueel 930 keer gelezen

Zoetermeer - We kennen allemaal de uitspraak; een ongeluk zit in een klein hoekje. In de meeste gevallen kunnen we dat oplossen met een pleister of een verbandje. Maar wat als de klachten ernstiger zijn en er medische hulp nodig is. Belt u dan de Huisartsenpost, de Spoedeisende Hulp of het alarmnummer 112? Hierover zijn soms misverstanden. Daarom zetten we de feiten nog een keer voor u op een rij. 

Door Robbert Roos

Het aantal telefoontjes bij de Huisartsenpost Zoetermeer (HAP) binnenkomt groeit momenteel enorm. En ook het beroep dat op de Spoed Eisende Hulp (SEH) wordt gedaan is groter dan vóór de Corona tijd. Het blijkt dat het lang niet altijd duidelijk is wat de HAP of de SEH precies doen. En het zorgt ervoor dat mensen met dringende klachten langer moeten wachten dan wenselijk is. “De HAP en ook SEH zijn er echt alleen voor medische spoed”, legt manager Huisartsenpost Jantine Verheij uit. “Dus niet voor een schaafwond of een vervelende blaar. Voor dat soort ongemakken kunt u prima terecht bij uw eigen huisarts.” Ze merkt echter dat veel mensen onbekend zijn met de gang van zaken en ten onrechte naar de huisartsenpost bellen.
Spoed
“Stel u bent gevallen of u bent verkouden”, schetst Verheij. “Dat is natuurlijk vervelend, maar vaak kunnen deze klachten wachten tot de volgende werkdag van uw eigen huisarts. ” Soms is er echter sprake van medische spoed die niet kan wachten, bijvoorbeeld als u niet meer op uw been kunt staan of als u benauwd bent. In die gevallen kunt u terecht bij de HAP. Om zelf een juiste inschatting te maken welke vorm van hulp u nodig heeft, kunt u kijken op de website Zoetermeergezond.nl/spoed. Wanneer u daar de vragen beantwoordt, krijgt u vervolgens een betrouwbaar advies. Is het advies om contact op te nemen met de HAP, bel dan altijd even van tevoren en ga niet zomaar langs. “Dit voorkomt dat uzelf of andere patiënten lang moeten wachten.”
Triagist
Als u contact opneemt met de HAP dan krijgt u een triagist aan de lijn. Dit is een professional die speciaal hiervoor is opgeleid en werkt onder supervisie van een arts. De triagist zal aangeven wat u zelf kunt doen of u adviseren om naar uw huisarts te gaan. Als het nodig is wordt u uitgenodigd voor een afspraak op de HAP, of u wordt bijvoorbeeld doorverwezen naar de Spoed Eisende Hulp (SEH). Zo krijgt u de juiste zorg, op de juiste plaats, op het juiste moment.
112
“Uw eigen huisarts of de arts van de HAP onderzoekt u”, legt SEH arts Linda Bouman uit. “Hij of zij zal u ook doorverwijzen naar de SEH van het LangeLand Ziekenhuis als dit nodig is. In situaties waarbij elke seconde telt moet u natuurlijk meteen het alarmnummer 112 bellen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De twee mantelzorgers hebben het rapport met aanbevelingen aangeboden aan wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: pr
Zoetermeerse mantelzorgers hebben behoefte aan erkenning en ontzorgen 18 apr, 16:32
De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10