Anita (m) en Geert (R) en de andere bestuursleden van Stichting Wereld lichtjesdag Zoetermeer. (foto stichting WLD) (Foto: Robbert Roos)
Anita (m) en Geert (R) en de andere bestuursleden van Stichting Wereld lichtjesdag Zoetermeer. (foto stichting WLD) (Foto: Robbert Roos)

Wereldwijd kaarsjes branden voor overleden kinderen

Actueel 254 keer gelezen

Elk jaar op de tweede zondag van december worden wereldwijd kaarsjes aangestoken. Dooft het licht in de ene tijdzone, dan gaat in een volgende aan. Op die manier ontstaat er een etmaal lang een band van licht om de planeet.

Zoetermeer - Wereldlichtjesdag is eind jaren 90 ontstaan in de Verenigde Staten van Amerika. Een initiatief voor wee-ouders, ouders van een overleden kind, en familieleden van overleden kinderen. Door een lichtje aan te steken worden alle overleden kinderen herdacht. Dit geldt ook voor levenloos geboren kinderen en volwassen kinderen, ongeacht hoe lang geleden ze zijn gestorven en ongeacht de doodsoorzaak. Zo’n vier jaar geleden werd het initiatief ook in Zoetermeer opgepakt. Anita de Roode: “We begonnen de bijeenkomsten in mijn winkel de Troostkamer in de Dorpsstraat. Maar door de steeds groter wordende groep deelnemers moesten we uitwijken naar een nieuwe locatie.” Die is gevonden in de Meerbloemhof bij de begraafplaats aan de Buytenparklaan 1. Geert Sipman is bestuurslid van de onlangs opgerichte Stichting Wereldlichtjesdag Zoetermeer en zelf wee-ouder. “Wereldlichtjesdag is een moment om even stil te staan. Niet alleen bij de kwetsbaarheid van kinderen in het algemeen, maar ook als eerbetoon aan te vroeg overleden kinderen.” Zelf verloor Geert zijn dochter Martine. Toch is ze nog elke dag onderdeel van het leven van Geert en zijn gezin. “Ik ben nog steeds haar trotse vader.” De bijeenkomst geeft een gevoel van saamhorigheid. Geert: “De buitenwereld neemt soms afstand en dat is moeilijk. Op deze manier ziet de maatschappij dat een overleden kind nog altijd bij je hoort.” Naast Geert en Anita zijn ook Kathy, Ingrid en Anneke bij de organisatie betrokken. Anita: “We beginnen de avond op 11 december om 18.30 uur met het verzamelen in de ontvangstruimte. Om 18.45 uur vormen we buiten een stoet voor de stille tocht en steken we de kaarsjes aan die mensen zelf meegebracht hebben. Om 19.00 uur wordt er een stille tocht gehouden langs de kinderbegraafplaats die zal eindigen in de aula. Aansluitend worden de namen van alle kinderen opgenoemd en is er stilte en muziek.” Geert: “Het voorlezen van de namen is echt een kippenvelmomentje.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Drie sprekers zullen die avond op dit onderwerp ingaan. Foto: pr
Thema avond Wonen van JongSenioren Zoetermeer 3 mei, 11:40
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Herdenken 3 mei, 09:32
Ukele leren spelen
Ukelele workshop voor beginners 3 mei, 09:22
Vanuit Benthuizen zullen kinderen het bevrijdingsvuur ophalen, een deel van de route meerijden en het vuur meenemen naar Benthuizen. Foto: pr
Herdenking bij nieuwe monument en bevrijdingsvuur in Benthuizen 2 mei, 13:05
De Hof van Seghwaert ligt aan de parkeerplaats die grenst aan Gaardedreef 169.
Kinderspeelmiddag in de perenboomgaard in Hof van Seghwaert 2 mei, 12:29
De vertrouwde medewerkers van Albert Heijn Seghwaert staan vanaf 27 mei weer enthousiast voor je klaar. Foto: pr
Albert Heijn Seghwaert wordt in twee weken compleet vernieuwd 2 mei, 11:31 7
Rust & Vreugd in Stadstheater
Rust & Vreugd van Hendrik Groen in Stadstheater 2 mei, 11:02
Hoe oud zijn ze? Hoe komen ze daar? Hoe en waar werden ze gemaakt? Foto: pr
Alles over pijpenkoppen vinden in de grond van Benthuizen 2 mei, 10:30