Afbeelding

Zoetermeerse documentaire gepresenteerd op IDFA

Actueel 129 keer gelezen

Marc Waltman is al van jongs af aan bezig met het maken van films, muziek, strips en animatie. Al op 11-jarige leeftijd filmde hij zijn eerste ‘oorlogsfilm’ met vriendjes in het Westerpark met een Super8 camera van zijn vader. Op 19 november is de première van een door hem gemaakte documentaire tijdens de International Documantary Festival Amsterdam 2016.

Zoetermeer - Met de première gaat een droom in vervulling. Marc: “Met mijn bedrijf ‘Boegbeeld Films’ ben ik vooral zakelijk actief. Ik wilde graag een keer een project doen wat echt van mijzelf was, iets wat ik helemaal naar mijn eigen hand kon zetten.” Marc was jarenlang vaste bezoeker van cultuurpodium De Boerderij. In de zomer van 2013 kwam jeugdvriend Jean-Paul van Mierlo met het idee om een film te maken over zijn jeugdheld Adrian Borland van The Sound.Het verhaal over Adrian Borland, de impact van zijn muziek op Jean-Paul, en de songteksten die hem troost en herkenning brachten intrigeerde Marc. De twee vrienden gingen samen de uitdaging aan om de documentaire met de titel ‘Walkin in the Opposite Direction’ te maken. Het zou één groot avontuur worden. “Het leven van Adrian Borland werd beheerst door zijn ziekte ‘Schizoaffective Disorder’ wat hem zelfs aanzette tot verschillende zelfmoordpogingen. Veel mensen wisten dat niet. Dat was ook de reden dat hij tijdens zijn laatste optreden, wat overigens in De Boerderij in Zoetermeer was, zonder iets te zeggen van het podium afliep. Veel mensen dachten dat hij aan de ‘pillen’ zat, maar hij was juist gestopt met zijn medicijnen met een mentale stoornis tot gevolg. Daar werd ik als filmmaker door gegrepen.” Voor het maken van de documentaire namen Marc en Jean-Paul contact op met de vader van Adrian. Het bracht hen in zijn ouderlijk huis in Wimbledon. De heren filmden in Adrian’s ouderlijk huis waar ook een album was opgenomen. Marc: “Adrian’s vader is dik in de 80 maar werkte graag mee. Overal werden we gastvrij ontvangen en ondervonden we veel openheid van mensen die hun relatie met Adrian met ons wilden delen. Verhalen met een lach en een traan die leidden tot deze documentaire. Dat we eindelijk op de IDFA staan is een mijlpaal. Nu mag iedereen mijn ‘kindje’ zien. Een film waar ik erg trots op ben.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21