Hendrik Baas en Reinier Gillissen bekijken het leven in en de waterkwaliteit van de Zoetermeerse Plas. Foto Simone Langeveld.
Hendrik Baas en Reinier Gillissen bekijken het leven in en de waterkwaliteit van de Zoetermeerse Plas. Foto Simone Langeveld.

Twee mannen voor biodiversiteit

Actueel 80 keer gelezen

Op maandagochtend 7 november spreekt Streekblad aan het begin van een nieuwe werkweek in recreatiegebied Noord Aa met Hendrik Baas, stadsecoloog voor Zoetermeer en met Reinier Gillissen beheermanager voor de wijken Buytenwegh, De Leyens en Meerzicht bij de afdeling Stadsbeheer. Sinds 1998 werkt Reinier voor de gemeente Zoetermeer vanuit zijn woonplaats Benthuizen.

Zoetermeer - Wanneer we terugfietsen over de Broekwegkade zegt Reinier: “Kijk daar groeit een zeldzame grassoort, het stijf hardgras, gewoon tussen tegel en stoeprand. Hier geef ik dan aan dat de verharding niet mag worden geborsteld of op zo’n manier dat er wel wat blijft staan.” Richtinggevend in het werk van beide heren is een ‘dik’ boekwerk: de Zoetermeerse Gedragscode in het kader van de Flora- en Faunawet. Het op de juiste manier gebruiken van en zorgvuldig werken volgens deze gedragscode is de kern van hun werk. Hendrik Baas nu zes jaar werkzaam in Zoetermeer: “Het beschermen en stimuleren van een zo groot mogelijke biodiversiteit in de stad tot genoegen van mens en dier.” We staan aan de noordzijde van de Zoetermeerse Plas. Hoe gaat het nu met de blauwalg in de plas? Dit jaar zijn de ‘ultrosoon geluid-boeien’ van LG-Sonic (Zoetermeers bedrijf) in gebruik genomen en toch was er ook dit jaar vrij snel in het zwemseizoen weer blauwalg in het water van de ‘nieren van onze stad’. Baas: “ Er is voor dit experiment gekozen omdat alternatieven zoals bijvoorbeeld een beluchtingssysteem (Vlietland) als effect heeft dat ook vuil dat onderin de plas op de bodem ligt dan omhoog komt.” “En het inzetten van de quaggamossel zoals er bijvoorbeeld in Amsterdam Sloterplas mee wordt geëxperimenteerd?” Reinier: “Dat wil Rijnland niet. Ze zijn erg voorzichtig met het inzetten van exoten. Het relatief goedkope project met de boeien dat voor de helft wordt bekostigd door Rijnland en voor de andere helft door de gemeente Zoetermeer is wat mij betreft nog niet geflopt. We leren nog steeds bij.” Hendrik: “Het is een interessant proces. De luchtkamers van de blauwalgen (een oer - of archaebacterie) worden door de geluidsgolven opgeblazen. De blauwalg zakt daardoor naar beneden en wordt dan ‘verslagen’ door de minder schadelijke groenalgen (een plant!). Hendrik al liggend op de stenen aan de rand aan de plas met de hand in het water reikend op zoek naar kleine mosseltjes: “Hier dit is een driehoeksmosseltje (circa 1,5 cm). Lijkt op de quaggamossel, die hier ook al zit hoor. Deze diertjes kunnen enorme hoeveelheden algen uit het water filteren.” Reinier: “Het gevaar is dat ze te hard zullen groeien en bijvoorbeeld de gemalen verstoppen.” Op de Broekwegkade staan we nog even stil bij zieke bomen. Reinier: “De kastanjes hebben de kastanjebloedingsziekte. Die breidt zich nog altijd uit. Net als de essentaksterfte. Ik hoop dat dat hier niet te hard zal gaan. Vanwege het gevaar van afvallende takken moeten beide boomsoorten goed in de gaten worden gehouden.” Hendrik: “ Voor de Broekweg, een bijensnelweg (zie Groenecirkels.nl) is een plan voorbereid. Goed voor mens (veiligheid en gezondheid) en wilde bijen/bestuivers.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21