Prachtige dans tijdens Chorus Line. (Foto: Roy Beusker & Annemieke van der Togt)
Prachtige dans tijdens Chorus Line. (Foto: Roy Beusker & Annemieke van der Togt)

Musicalklassieker Chorus Line is een blijk van herkenning

Actueel 87 keer gelezen

17 dansers staan in één lijn op het podium. Ze verschillen in alles: in uiterlijk, in karakter, in danskwaliteit. Toch hebben ze allemaal dezelfde droom en dat is een rol in de chorus line, het ensemble van een grote show. Wie bemachtigt deze felbegeerde rol?

Zoetermeer/Zaandam - Chorus Line is één van die echte Broadway musical klassiekers. De voorstelling beleefde in 1975 in New York zijn wereldpremière en won in dat jaar maar liefst negen Tony Awards én de Pulitzerprijs. Een klassieker of niet, op Nederlandse bodem is de voorstelling nog niet opgevoerd. Dommelgraaf & Cornelissen brengen daar dit seizoen verandering in en hebben de voorstelling naar ons land gehaald. Als musicalklassieker bevat Chorus Line veel bekende songs zoals het slotnummer ‘Eén’ maar ook ‘Daar is niks aan’. Deze herkenning maakt de voorstelling zeer aangenaam.

Toch schuurt de Nederlandse versie van Chorus Line hier en daar. Vooral voor de pauze sleept het verhaal zich voort en krijg je het gevoel dat er simpelweg te veel personages zijn waarover iets moet worden gezegd. Na de pauze wordt het beter. De verhalen en de achtergrond van de dansers komen meer binnen en langzaam maar zeker ga je de ambitieuze jonge mensen in je hart sluiten. Neemt niet weg dat het jammer is dat er binnen Chorus Line niet meer ruimte is om karakters en hun verhalen verder uit te diepen. Dit is echt wel een gemis. Homoseksualiteit, een ongelukkige jeugd en een mislukte solo carrière. Het zijn een aantal problemen die bij de verschillende dansers spelen maar die slechts kort worden aangestipt. De voorstelling blijft daardoor iets oppervlakkigs houden en dat is jammer. Edwin Jonker speelt de strenge producent Zach. Zijn rol speelt zich nauwelijks op het podium af. Jonker is vooral een stem uit het donker.

Desondanks is Chorus Line de moeite waard. Het is een kwalitatief goede show met mooie nummers, een uitstekend orkest, prima zang en de acteurs dansen geweldig. Vooral dansliefhebbers zullen genieten. Het slotnummer is top. Prachtig gedanst en heerlijk energiek. Dit geeft de voorstelling een waardige afsluiter waardoor je blij naar huis gaat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

The Five Guitars.
Jubileumtournee van The Five Great Guitars komt ook naar Zoetermeer 26 apr, 10:35
Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50