Wethouder Paalvast wil alleen nog maar aardgasvrije woningen. Foto: Archief
Wethouder Paalvast wil alleen nog maar aardgasvrije woningen. Foto: Archief

Alleen nog maar aardgasvrije woningen

Actueel 57 keer gelezen

De gemeente Zoetermeer wil geen nieuwbouwwoningen meer die zijn aangesloten op aardgas. Vanaf 2018 gaat de gemeente alleen nog maar met bouwers in zee die zonder gasaansluiting bouwen.

Zoetermeer - “We nemen deze belangrijke stap omdat wij in 2040 energieneutraal willen zijn. Daarmee is het doel van Zoetermeer ambitieuzer dan het rijksdoel dat 2050 als streefdatum wil. Het rijk gaat veel te langzaam naar onze zin”, aldus wethouder Robin Paalvast. Paalvast uitte al eerder zijn wens om aardgasvrij te bouwen maar nu is dat een keiharde eis aan een ontwikkelaar die in de stad aan de gang wil.

“Het liefst hebben we ook 0 op de meter”, zegt Paalvast. “Aardgasvrij is nog geen 0 op de meter. Maar ik denk dat dit een eerste belangrijke stap is.” Volgens Paalvast is het belangrijk om de stap nu te zetten omdat er voor 2030 16.000 nieuwe woningen bij komen. “Hoe eerder er geanticipeerd wordt hoe beter.”

Volgens de wethouder heeft het uitstel van het nieuwbouwproject Nieuwe Morgen in Palenstein niks te maken met deze eis. “Boele&van Eesteren heeft zelf de beslissing genomen om de koopovereenkomst te ontbinden, daar hebben wij niks mee te maken.” Het is ook niet zo dat lopende projecten nu worden herzien. “Wij respecteren oude afspraken en willen ook een betrouwbare overheid zijn. We gaan dus niet bij projecten die al lopen nu ineens de eisen veranderen. Neemt niet weg dat we wel in gesprek gaan als de eerste paal nog niet is geslagen om te kijken of er nog nieuwe afspraken kunnen worden gemaakt”, aldus Paalvast.

Om zoveel mogelijk projectontwikkelaars, installateurs en bouwbedrijven mee te krijgen gaat de gemeente nauw samenwerken met de OZB (Onze Zoetermeerse Bouwsociëteit). Komend jaar worden er workshops georganiseerd om koplopers te informeren en achterblijvers te stimuleren om aan te haken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven gisteren
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer gisteren
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt gisteren
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter gisteren 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21