Jaap van der Plaat is dé polsstokhoogspringtrainer bij de Zoetermeerse atletiekvereniging Ilion. Daar hoort hoogte bij. Foto: Simone Langeveld.
Jaap van der Plaat is dé polsstokhoogspringtrainer bij de Zoetermeerse atletiekvereniging Ilion. Daar hoort hoogte bij. Foto: Simone Langeveld.

Zeppen op een Zoetermeerse Social Sofa: Jaap van der Plaat

Actueel 71 keer gelezen

Simone Langeveld

De geboren Vlaardinger Jaap van der Plaat komt in 1981 in Zoetermeer wonen. “Vanwege mijn werkplek in Leidschendam, ik heb in Alkmaar aan de HTS Weg- en waterbouw gestudeerd en werkte in dat vak slechts vier jaar. Vrij snel kwam ik in de ‘automatisering’, de ICT terecht. Hij woont nog altijd naar alle tevredenheid in Zoetermeer, samen met zijn vrouw Betty en is ‘vergroeid’ met de Zoetermeerse atletiek vereniging Ilion. Zijn twee kinderen Chantal en Ludo groeiden hier op en er zijn inmiddels vier kleinkinderen.”

Zoetermeer - “Ha ja, ik ben die opa die niet vaak thuis is, die heel veel op de atletiekbaan te vinden is. Maar ik krijg wel af en toe een app-berichtje, van de oudste de negenjarige Tess. Erg leuk!” Jaap is dé polsstokhoogtrainer van Ilion al sinds 1983 en dat is dus al ruim 35 jaar.
Jaap: “Ik op mij 15de begonnen met atletiek. Ik deed de 10-kamp en daar zit polsstokhoog dus bij. Ik was een middelmatige springer. (PR 4.10 meter).” Lachend: “Het is niets bij het niveau van de damesatleten die ik op dit moment train. Eén sprong er vorig jaar 4.51 tijdens een internationale wedstrijd in Keulen! De hoogste sprong van een atleet die ik heb begeleid mat 5.71 meter.” Vanaf 1983 geeft Jaap training bij Ilion. “Toen een paar keer in de week, nu geef ik 25 uur training dat is 2 keer per dag een training van zo’n 2 uur.” Sinds drie jaar is dit zijn ‘enige’ werk. Voor het ICT-werk was hij steeds minder uren beschikbaar en Jaap is inmiddels met pensioen. Hij volgde zo’n beetje alle trainingscursussen die er zijn op dit trainingsgebied en bezoekt regelmatig congressen. Hij beweegt zich in de top van het polsstokhoogspringen en gaat zo de hele wereld over voor trainingsstages en internationale wedstrijden. Van WK’s tot en met de Olympische Spelen. “Ik herken een talentvolle springer aan zijn loop.” Jaap legt uit dat juist dit lopen voor het polsstokhoogspringen zo enorm belangrijk is. “Het is een fascinerend krachtenspel (de mechanica uit zijn HTS-tijd) het polsstokhoogspringen. Eerst een supersnelle aanloop dan de perfecte stokplaatsing van de juiste stok en dan het ‘vliegen’ over de hoge lat.”

Spectaculair krachtenspel

“Bij Ilion hebben we enorm veel stokken, in allerlei maten en materialen. Er is voor elke leeftijd een stok. Voor een grote meerkamper hebben we een ‘boomstam’ en voor jonge beginners hebben we ook ‘afgezaagde stokken’. De lengte van een stok begint bij 3 meter.” Het polsstokhoogspringgala bij Ilion heeft zich kunnen ontwikkelen dankzij de vereniging Ilion en geweldige trainers zoals Jaap. Jaap en al zijn altleten moeten sinds in maart het coronavirus over de hele wereld om zich heen grijpt enorm improviseren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

The Five Guitars.
Jubileumtournee van The Five Great Guitars komt ook naar Zoetermeer 26 apr, 10:35
Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50