Zoebas-voorzitter Arthur van Hek.
Zoebas-voorzitter Arthur van Hek.

Cultuurverandering bij basketballers

Actueel 63 keer gelezen

We gaan met elkaar de schouders eronder zetten

Britt Henneken

Een dik aangezette noodkreet. Dat is wat nodig was om de ogen van de leden van basketbalvereniging Zoebas te doen openen. Afgelopen woensdag hielden zij een bijzondere algemene ledenvergadering die op Facebook werd aangekondigd als: competitieloos seizoen dreigt voor Zoebas.

Zoetermeer - De basketballers schrokken zich een hoedje en kwamen massaal op de vergadering af. Dat was ook precies de bedoeling volgens voorzitter Arthur van Hek. Het maximaal toegestane aantal van zestig man kwam meepraten.

“We zien al een tijd dat leden zich niet verplicht voelen om te helpen op de vereniging”, vertelt Van Hek. Leden horen bij te dragen door scheidsrechter te zijn of de scores bij te houden, maar dat loopt niet zo soepel als gehoopt. “Het gebeurt dat scheidsrechters vier wedstrijden achter elkaar moeten fluiten of dat zelfs toeschouwers van de tegenpartij een taak op zich nemen.”

Met de cultuur binnen de basketbalvereniging ging het afgelopen seizoen dus niet zo best. Dat ziet ook Jos de Frel, al jaren lid van Zoebas en betrokken bij verschillende projecten van de vereniging. “Leden willen alleen maar basketballen en geen taken uitvoeren. Hierdoor wordt het verenigingsgevoel steeds minder.”

De lage inzet van de leden veroorzaakte ontevredenheid, maar er werden nog geen wedstrijden afgezegd. “Wedstrijddagen lopen ook weleens uit, dan beginnen wedstrijden pas om 22:00 uur”, gaat Jos verder. “Uiteindelijk zijn het vaak dezelfde vrijwilligers, de harde kern van de vereniging, die de taken dan op zich nemen. Op de ALV moeten de leden wakker geschud worden, dit gaat echt niet langer.”

De vergadering van afgelopen woensdag heeft een positief effect gehad, aldus Van Hek. “We hebben de ogen van de leden echt wel geopend. We hebben in tijden niet zo’n goede ALV gehad. We gaan met elkaar de schouders eronder zetten.”

Vacatures

De negen vacatures die de vereniging open had staan voor bestuursleden, trainers en coaches zijn teruggebracht naar één en ook bij de technische commissie hebben zes nieuwe vrijwilligers zich aangeboden. “Ik hoop dat de cultuurverandering hiermee is ingezet”, vertelt Van Hek. “Maar er kan nog veel veranderen, daar gaan we de komende jaren aan werken. Zo hebben we een projectgroep opgezet die zich gaat focussen op ledenbinding.”

Hoe ze die ledenbinding willen gaan versterken? “Vorig jaar zijn we met een grote groep leden naar een interlandwedstrijd geweest, dat was geweldig. Activiteiten die niet direct met basketbal te maken hebben, verhogen het verenigingsgevoel. Daar gaan we op inzetten.”

Voor nu lijkt het probleem opgelost, maar hoe het in de praktijk zal gaan, moet in september blijken, als de wedstrijden weer beginnen. “Aankomend seizoen komt het goed qua bestuur en coaches, maar of de dagelijkse vrijwilligers komen opdagen, dat moet nog blijken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21