Gemma Smid bij de uitreiking van de prijs in 2018, op het sportterrein van Ilion. Foto: Alex Berendsen
Gemma Smid bij de uitreiking van de prijs in 2018, op het sportterrein van Ilion. Foto: Alex Berendsen Foto:

Stemtips van Gemma Smid voor de Architectuurprijs 2020

Actueel 25 keer gelezen

Op zaterdag 12 september is in Zoetermeer de Open Monumentendag gecombineerd met de Dag van de Architectuur. Het gebouw met de meeste stemmen krijgt de Gemma Smid Publieksprijs 2020. Stemmen kan tot en met 12-9 tot 15.00 uur. www.architectuurpuntzoetermeer.nl

Maak zelf een keuze

Simone Langeveld

Zes bijzondere nieuwe gebouwen genomineerd

“Zoetermeer is een klassieke bouwgemeente en als import-Zoetermeerder had ik in het begin weinig verwachtingen over Zoetermeer, maar het is hier heel prettig wonen”, aldus voormalig wethouder Gemma Smid.

Zoetermeer - In gesprek met de oud-wethouder die na acht jaar besturen in Zoetermeer als eervol cadeau de architectuurprijs naar zich vernoemd kreeg, blijkt dat ze hier nog altijd verguld mee is. In haar Zoetermeerse periode heeft zij het voor elkaar gekregen dat er veel positieve aandacht voor Zoetermeer als interessante stad wat betreft architectuur en stedenbouw is ontstaan. Sinds die periode is er ook twee-jaarlijks een Dag van de Architectuur, normaal gesproken in juni. Gemma Smid werd in Deventer geboren en werd getogen in Limburg. Ze studeerde bestuurskunde in Enschede en kwam werken in de Randstad. Ze was van 1998 tot 2006 wethouder in Zoetermeer met onder andere: ‘wonen’ in haar portefeuille.
Gemma waar kunnen mensen wat jou betreft op letten als ze gaan stemmen?


“Het is natuurlijk een kwestie van smaak en dat is goed. Dus volg je eigen smaak en schaam je daar niet voor en beschouw de functie van het gebouw. Dus vraag je af wat de functie van een gebouw is. Is het gebouw wat het moet zijn voor haar gebruikers? Dit zijn twee tips die ik iedereen wil meegeven. Deze prijs is zo’n mooie combinatie van een jury-rapport dat elk genomineerd gebouw ontvangt van een vakjury én van de publieksprijs waarop iedereen kan stemmen. Dus doe dat vooral, breng je stem uit!”
Dit jaar is ‘een publieke zaak’ het landelijke thema van de Dag van de Architectuur. In publieke gebouwen zoals bibliotheken, scholen en culturele instellingen moesten dit jaar heel veel aanpassingen worden gedaan voor de (tijdelijke) 1,5 m samenleving. Zes gebouwen maken kans op de Gemma Smid Architectuurprijs 2020. De prijs is voor het ontwerp met de meest aansprekende architectonische kwaliteit, dat in de afgelopen twee jaar in Zoetermeer is gerealiseerd. De onafhankelijke vakjury met Brechje Pronk (Architect, gemeente Rotterdam), Leo Oorschot (Architect en urbanist TU Delft en Atelier PRO) en Edwin Santhagens (Landschapsarchitect Buro Sant en Co) kiest een winnaar uit de zes nominaties.
Nieuwsgierig naar de nominaties en zelf stemmen? Surf snel naar: www.architectuurpuntzoetermeer.nl !

Uit de krant