Afbeelding
Theo van Houdt

Lezing door kunstenaar Adriaan Rees

zondag 21 april 2024 14:30

Vanaf het eind van de vorige eeuw reist exposant Adriaan Rees steeds vaker naar China om zich uiteindelijk te vestigen in Jingdezhen, de belangrijkste porseleinstad ter wereld. Op deze plek, waar duizend jaar geleden het porselein ontdekt werd en nog altijd duizenden mensen werkzaam zijn in de porseleinproductie, begint hij een eigen atelier. Het is de start van zijn serie werken waarin hij grote potvormen met dierlijke en menselijke lichaamsdelen creëert, die doen denken aan urnen. Daarnaast geeft Adriaan les en organiseert hij uitwisselingsprojecten, zoals de kunstuitwisselingsprojecten Delft-Jingdezhen en Zoetermeer-Xiamen.

Hoewel hij een echt stadsmens is, zit de hang naar de natuur en het buitenleven in zijn bloed. Rees noemt zichzelf een romanticus die geïnteresseerd is in mensen, culturen en landschappen. “In China zal ik altijd de natuur opzoeken, maar als ik daar ben verlang ik weer naar Amsterdam en andersom. In mijn werk ben ik constant op zoek naar die culturen, waarbij ik de oosterse wijsheid en filosofie inzet om westerse ideeën beeldend vorm te geven.”

Adriaan neemt je in zijn lezing mee naar Jingdezhen om meer te vertellen over de geschiedenis en de hechte band tussen China en Nederland op het gebied van porselein en Delfts Blauw. Ook vertelt hij waarom juist Zoetermeer voor hem persoonlijk en voor zijn werk zo belangrijk is geweest.

Reis met Adriaan mee tijdens de lezing op 21 april van 14.30 tot 16.30.
Kaarten kosten € 15 (inclusief koffie of thee in de pauze) en zijn te reserveren via aanmelden@kunstgaragefranx.nl