Houtbewerking
Houtbewerking Hof van Seghwaert

Demonstratie houtbewerking van perenbomen uit de Hof van Seghwaert

zaterdag 3 juni 2023 10:00 tot 12:30

Heb je deze mooie houten schaaltjes in de winkel van de Hof van Seghwaert gezien? Ze zijn gemaakt van onze eigen perenbomen door Hans Eggelte. Op zaterdag 3 juni laat hij zien hoe hij dit doet en is hij met zijn draaibank te gast in de boomgaard. Hans is er tussen 10.00 en 12.30 en de toegang is gratis.

Ooit was Zegwaard een gebied met heel veel boomgaarden, onder andere een perenboomgaard met duizenden bomen van de Zegwaardseweg tot aan waar nu de Vissendreef begint. Een bewonersinitiatief in 2014 heeft ertoe geleid dat de perenboomgaard weer in ere hersteld is waar zo’n 100 vrijwilligers actief zijn. Er zijn in de Hof van Seghwaert nu nog zo’n 600  perenbomen. Het plukken van de peren is een Zoetermeers   evenement geworden waar iedereen aan deel mag nemen. De bomen zorgen in de maand september voor een oogst van gemiddeld 8.000 kilo peren, maar dit verschilt per jaar. Een bedrijf perst van de peren perensap en  vrijwilligers maken er  perenjam en perenstroop van. Deze producten worden in onze winkel verkocht.  Maar er is nog veel meer te zien in de perenboomgaard, o.a. een stiltetuin, een natuurkinderspeeltuin, een moes- en kruidentuin en een struweel (een stuk boomgaard die zo goed als onbewerkt is en waar   de natuur zijn gang mag gaan).  Meer informatie is te vinden op www.hofvanseghwaert.nl, op facebook en op Instagram.

 De Hof van Seghwaert ligt aan de parkeerplaats ter hoogte van Gaardedreef 169 in Zoetermeer en is prima lopend, per fiets, met de auto  of met het openbaar vervoer te bereiken. Ook vanaf de Zegwaartseweg is de Hof van Seghwaert uitstekend voor fietsers en voetgangers te bereiken. De Hof ligt op 2 minuten lopen van Randstadrailhalte Seghwaert.