Het weekend kon niet meer stuk voor de Belgische Toni Coppers met twee prijzen voor zijn oeuvre. Foto: Robbert Roos
Het weekend kon niet meer stuk voor de Belgische Toni Coppers met twee prijzen voor zijn oeuvre. Foto: Robbert Roos Robbert Roos

Belgische Toni Coppers wint Gouden Vleermuis

Actueel 417 keer gelezen

Zoetermeer - Het Nederlands Thrillerfestival is een jaarlijks terugkerend evenement wat op veel belangstelling kan rekenen. Vast onderdeel van het festival is het uitreiken van de Vleermuizen tijdens het Boekenfestival op zondag voor beste debuut, beste thriller en beste oeuvre. De Belgische Toni Coppers ontving de Gouden Vleermuis voor zijn oeuvre uit handen van Jan Slagter van Omroep Max, hoofdsponsor van het festival. De Zoetermeerse Sophie Bruijn werd eerste bij de schrijfwedstrijd voor scholieren.

Door Robbert Roos

De Gouden Vleermuis is al sinds 2013 vast onderdeel van het Boekenfestival. Later kwamen daar ook de Bronzen Vleermuis en Zilveren Vleermuis bij. De prijzen worden niet alleen toegekend aan Nederlandse schrijvers; ook buitenlandse schrijvers wiens werk in het jaar van de wedstrijd in het Nederlands is verschenen dingen mee naar de prijzen. Niet alle schrijvers kunnen vanwege de afstand tijdens de uitreiking aanwezig zijn. Met hen is een speciale videoverbinding gelegd. De presentatie is in handen van Laurens de Groot.

Voorafgaand aan de bekendmaking spreekt De Groot met de genomineerde schrijvers. Vera Kurian, Ramon van Huffelen, de Zweedse Björn Paqualin, Dana Smit, S.A. Coby uit de Verenigde Staten en Sam Holland uit Engeland zijn genomineerd voor de Bronzen Vleermuis voor het beste debuut. “Het boek is geweldig, gruwelijk en niets ontziend. Het heeft ons een paar uur slaap gekost”, aldus de jury. “Het boek ontving maar liefst negen van de tien punten en liet de concurrentie ver achter zich.” De lovende woorden zijn voor Sam Holland die de prijs ontvangt voor haar debuut De Echo Man.

De Zilveren Vleermuis is de prijs voor de beste Thriller van het afgelopen jaar. Hiervoor zijn Arjan Alberts, het schrijversduo Läckberg & Fexeus, Marieke Damen, Nathalie Pagie, Jan van der Cruysse en Helen Fields genomineerd. “Het boek is niet voorspelbaar. Je wordt het verhaal ingezogen zodat je lang door blijft lezen. De karakters zijn met diepgang neergezet, en je hoopt telkens dat het verhaal goed afloopt. Een echte triller”, aldus de jury. Nathalie Pagie mag de prijs mee naar huis nemen voor haar boek De Vuurduivel. “Toen ik de woorden van de jury hoorde dacht ik; dat zou best eens over mijn verhaal kunnen gaan. Ik heb met dit boek ook een bepaald risico genomen. Het is een zogenaamde eco-thriller en een verhaal wat ik deels in de toekomst heb geschreven. Daarom ben ik extra blij met deze prijs.”

Maar er kan natuurlijk maar een echte winnaar zijn. De lat voor de Gouden Vleermuis ligt dan ook hoog. “De criteria voor deze prijs zijn onder andere de grootte van het oeuvre, de lezerswaardering, of het verhaal wel of niet in het buitenland is verschenen en of er een film van het verhaal gemaakt is. Daarnaast speelt het maatschappelijk belang van het” oeuvre een belangrijke rol”, aldus juryvoorzitter Cees van Rhienen. Met die criteria kwam de jury tot de volgende shortlist; Christian de Coninck en Toni Coppers uit België, wederom Helen Fields uit Engeland, de Nederlandse schrijvers Corine Hartman en Linda van Rijn en Arne Dahl uit Zweden. Toni Coppers werd als winnaar gekozen. “Ik zie deze prijs als een grote erkenning voor mijn werk.” Een favoriet eigen boek heeft Coppers niet. “Je probeert elke keer weer je beste boek te schrijven, maar het blijven stuk voor stuk allemaal je kindjes.” Het weekend kan voor Coppers sowieso niet meer stuk. Een dag eerder ontving hij in België ook al een prijs voor zijn complete oeuvre.

Aan de schrijfwedstrijd voor scholieren deden maar liefst 540 leerlingen mee. Die werd gewonnen door Sofie de Bruijn met haar verhaal ‘Het is 3 uur ‘s nachts’. “Het verhaal schrijven ging eigenlijk vanzelf. De eerste versie was niet naar mijn zin, dus heb ik een nieuw verhaal geschreven, thuis aan de tafel, of op school achter de pc.” Sofie ontving haar prijs uit handen van burgemeester Michel Bezuijen. Van het verhaal wordt een e-versie gemaakt en het wordt opgenomen.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Blindegeleide markeringen aangebracht op de trappen van de Wethouder Jennétunnel bij station Zoetermeer-Oost. Foto: pr
Blindegeleide markeringen op trappen verbeteren veiligheid voor mensen met visuele beperking 1 mrt, 10:07
Circusacts van leerlingen.
Leerlingen ONC tonen hun talenten en schitteren in voorstelling Healthy, Happy, Wonderful 1 mrt, 09:36
Afbeelding
Vacaturegids nu ook online: heel veel werk en banen! 29 feb, 15:17
Anna- Sofia en Livia met hun donatie.
Anna-Sofia en Livia zamelen geld in voor de Egelopvang Zoetermeer 29 feb, 13:39 3
Ilion schittert op NK indoor atletiek. Foto: Ed Turk
Ilion presenteert goed tijdens het NK indoor atletiek 29 feb, 12:47 1
Deelnemers maken kennis met het rondje gezond Driemanspolder.
Architectuurwandeling met rondje gezond in Driemanspolder 29 feb, 11:41
Diverse locaties van inZet sluiten aan bij deze actie en verwelkomen vrijwilligers graag bij hun activiteiten.
Vrijwilligers welkom bij locaties van inZet tijdens NLdoet op 15 maart 29 feb, 11:05
Doordeweeks zijn er voordelige Cineplus voorstellingen in de ochtend of de middag bij Kinepolis Zoetermeer. Met de speciale kortingsactie op broodjes of maaltijden van Family Zoetermeer maakt u er zelfs een compleet dag je uit van.
Voordelig naar de bioscoop tijdens de Cineplus voorstellingen van Kinepolis Zoetermeer 29 feb, 11:00