De organisatoren van ode aan de Pelgrimskerk v.l.n.r. Marga Schipper, Marijke Vis, Bauke Wagenaar, achter hem Sandra Hermanus-Schröder, Rinus van Vliet en Thea Blankespoor. Foto Kees van Rongen
De organisatoren van ode aan de Pelgrimskerk v.l.n.r. Marga Schipper, Marijke Vis, Bauke Wagenaar, achter hem Sandra Hermanus-Schröder, Rinus van Vliet en Thea Blankespoor. Foto Kees van Rongen

Ode aan Pelgrimskerk met fancy fair

Actueel 1.235 keer gelezen

ZOETERMEER - Als ode aan de Pelgrimskerk wordt de grootste snuffelmarkt van Zoetermeer gehouden. De opbrengst is bestemd voor noodhulp aan Oekraïne (giro 555).

Door Kees van Rongen

“De Pelgrimskerk zet haar deuren open voor belangstellenden. In de kerk zijn allerlei historische voorwerpen uit de geschiedenis van de kerk. Kerkleden exposeren hun oude trouwbijbels en op het kerkorgel speelt musicus en componist Frank van de Beld,” vertelt Bauke Wagenaar, voorzitter van de Pelgrimshoeve.

Jubileumdienst
Zondag 22 mei wordt een jubileumdienst gehouden in de Pelgrimskerk voorafgegaan door een lunch om 13.00 uur, dienst om 15.00 uur met als voorgangers dominee Sandra Hermanus-Schröder en pastor Marga Schipper. Met medewerking van Harpe Davids, organisten Frank van de Beld en Hans Jansen, zang van Cantate Deo en een gelegenheidskoor. Na de dienst wordt het afgesloten met een hapje en een drankje. Voor de lunch moet men zich aanmelden bij diaken Marijke Vis via: marijke.m.vis@gmail.com.
Ondanks dat vanaf eind januari geen erediensten meer in de Pelgrimskerk plaatsvonden tot groot verdriet van menige kerkganger, wilde men nog een afscheidsdienst houden, omdat eind januari door corona nauwelijks mensen aanwezig konden zijn.

Vier jubilea
“We hebben het gekoppeld aan het jubileum van de Pelgrimskerk en de ‘kinderen’, die daaruit zijn ontstaan. De Pelgrimskerk bestaat 90 jaar en de kinderen: muziekvereniging Harpe Davids 65 jaar, zang- en oratoriumvereniging Cantate Deo bijna 65 jaar (maart 2023) en de grootste kringlooponderneming van Zoetermeer de Pelgrimshoeve 40 jaar,” aldus Marga Schipper. “Laten we omzien in dankbaarheid,” benadrukt dominee Hermanus. “Geen tranen, maar het leven vieren,” meent Bauke Wagenaar. “De werkelijkheid geschiedt: eind van het jaar wordt het gebouw overgenomen door anderen, bij voorkeur kerkgemeenschappen. Het gemeentelijk monument is door de kerkgangers niet meer te onderhouden. Een van de oorzaken is, dat jaren geleden werd besloten de kerk naar de mensen te brengen en wijkkerken te bouwen. Hierdoor ontstond een sterke vermindering van kerkgangers in de Pelgrimskerk.
Overigens zijn dan wel de erediensten aan de Pelgrimskerk onttrokken, nog steeds zijn er activiteiten. Zo repeteert Cantate Deo wekelijks in het kerkgebouw en De Pelgrim houdt er diverse activiteiten. Zowel in de Pelgrimskerk als de bijgebouwen is De Pelgrim een plaats voor ontmoeting, bezinning en zingeving voor alle Zoetermeerders.

Muziek
Muziekvereniging Harpe Davids ontstond in 1957 als ondersteuning bij de straatprediking van de dominee, die op een zeepkist op het Piet Heinplein de mensen toesprak. “Zo begon het jeugdorkest Harpe Davids,” zegt Rinus van Vliet. “Harpe Davids is na 65 jaar nog steeds een actieve vereniging.
“Cantate Deo onder leiding van dirigent Marco Kalkman telt ruim 50 leden,” vertelt Thea Blankespoor. “Het repertoire bestaat uit oratoriumwerken zoals de Matthäus Passion van Bach en Telemann, maar ook werken van Händel, Mozart, Vivaldi en werken van onze eigen dirigent.”
“Als we toch over de kinderen van de Pelgrimskerk praten, kom ik nu tot de ontdekking, dat de Pelgrimshoeve eigenlijk een nakomertje is,” zegt Bauke Wagenaar. “We zijn we uitgegroeid tot de grootste kringlooporganisatie van Zoetermeer met een winkeloppervlakte van 3.000 vierkant meter. ”Met alle spullen die in de Pelgrimshoeve zijn, kunnen de bezoekers van de fancy fair zaterdag 21 mei van 13.00 tot 16.00 uur een uitgebreid assortiment verwachten. Verder allerlei oudhollandse spelletjes met onder meer een reusachtig dambord, een Haagse sjoelbak, rad van avontuur, kaasgewicht raden, pannenkoeken, snacks en drinken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 7 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 10 uur geleden
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 23 uur geleden
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx gisteren
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 27 mrt, 16:09
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 27 mrt, 16:05
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16