Een Lotharinger konijn. Foto: Hester Louwersheimer
Een Lotharinger konijn. Foto: Hester Louwersheimer

Natuur onder de loep

Actueel 184 keer gelezen

Zoetermeer- In deze rubriek laten experts uit de natuurwereld hun licht schijnen op natuurweetjes. Deze week een bijdrage van  Tije Feijen van het Buitenbeest.

Sommige dieren hebben een streepje voor.

Lotharinger konijnen vallen op vanwege hun prachtige en bijzondere aftekening. Altijd een witte pels met donkergekleurde oren, oogringen, snuit en wangstippen. Bovendien een donkere streep over de rug: de zgn. aalstreep.
Op Het Buitenbeest huppelen twee Groot Lotharingers rond. Dit ras is aan het eind van de 19e eeuw in de streek rond Lotharingen tot stand gekomen, door het kruisen van diverse soorten grote konijnen. Men wilde een nieuw fors vleesras fokken. Groot Lotharingers zijn over het algemeen rustig en vriendelijk van aard. Volwassen dieren wegen minimaal 5 kg. In Belgie wordt dit ras Reuzenvlinder genoemd vanwege de vlindervormige vlek op de snuit.
Er bestaan ook Lotharinger konijnen die een stuk handzamer zijn: de Klein Lotharinger en het Lotharinger dwergkonijn. De Klein Lotharinger is van Nederlandse origine. Dit ras is zo’n 50 jaar geleden ontstaan. Het gewicht van uitgegroeide dieren bedraagt ten hoogste 3 kg. Het Lotharinger dwergkonijn is een Duits ras. Deze konijnen worden niet zwaarder dan 1,5 kg.
Bij konijnen is een aalstreep niet enkel aan Lotharingers voorbehouden. Het is eveneens aanwezig bij Rijnlanders en Papillon konijnen.

Uiteraard komt een aalstreep bij diverse andere dieren/diersoorten voor. Je kunt het regelmatig zien bij o.a. ezels, dwerghamsters, dwerggeiten en landgeiten. Sommige huiskatten hebben ook een aalstreep. Deze loopt (bijna altijd) door tot over de staart. Zijn neefje, de Europese wilde kat, heeft altijd een streep. Deze eindigt net voor de staart. Witrikkoeien bezitten misschien wel de mooiste aalstreep: een brede witte streep met vlekjes.

Uit de krant