Annemieke Tas, Anja Lens en Suzanne Verboon willen mensen bewust maken wat ze zelf kunnen doen om de kans op dementie te verkleinen. Foto: Robbert Roos
Annemieke Tas, Anja Lens en Suzanne Verboon willen mensen bewust maken wat ze zelf kunnen doen om de kans op dementie te verkleinen. Foto: Robbert Roos Robbert Roos

Start preventiecampagne dementie ‘We zijn zelf het medicijn’

Actueel 504 keer gelezen

Zoetermeer - Hoewel er geen medicijn tegen dementie is, is het wel mogelijk om de kans op dementie met 30 procent te verkleinen. Daarom begint Picare op 10 januari met een preventiecampagne ‘We zijn zelf het medicijn.”

Door Robbert Roos

“Als je gezond leeft, verklein je de kans om dementie te krijgen”, stellen Anja Lens en Annemieke Tas, beiden preventie verpleegkundigen bij Plicare, onderdeel van Vierstroom in Zoetermeer. “En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.” Het gaat volgens hen niet alleen om vijftigers, zestigers en zeventigers die gezonder gaan leven om de kans op dementie kleiner te maken; ook jongere mensen kunnen nu al iets doen. “Hoe jonger je begint, hoe beter het is. Dus stel die gezonde leefstijl niet uit, maar begin er nu al mee.”

Dementie is een ziekte die de hersenen aantast en die nog steeds niet te genezen is. Alleen al in de regio Haaglanden lijden op dit moment zo’n 16.000 mensen aan dementie. Een aantal wat naar verwachting de komende 30 jaar zal verdubbelen. 

Juist in Zoetermeer
Zoetermeer kent relatief gezien veel oudere inwoners. “We zijn een sterk vergrijzende stad”, legt Lens uit. “In 2030 zal het aantal mensen met dementie in de stad met 75 procent gestegen zijn ten opzichte van nu.” Zo’n 30 procent van de gevallen van dementie wordt bepaald door een ongezonde leefstijl. Uit het rapport Zoetermeer 2025 blijkt dat Zoetermeerders minder gezond leven, minder bewegen en meer chronische aandoeningen hebben vergeleken met Nederlanders in het algemeen. “Daarom is het zo belangrijk om juist in Zoetermeer mensen bewust te maken dat je zelf invloed hebt om het risico op dementie te verkleinen.”

Hoe dan
Om het risico op dementie te verkleinen geeft de campagne drie adviezen. Als eerste; blijf nieuwsgierig. Door een hobby te beoefenen, uzelf steeds weer iets nieuws aan te leren, en vriendschappen te onderhouden blijven de hersenen actief. Het tweede advies luidt; eet gezond. “Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar toch houdt niet iedereen zich eraan.” Eet dus zoveel mogelijk verse groenten en fruit, noten en olijfolie. Als laatste; beweeg regelmatig. Dat kan een wandeling zijn, een mooie fietstocht, of werken in de tuin. Zolang u maar in beweging blijft.

Hof van Seghwaert
Suzanne Verboon, één van de vele vrijwilligers bij de Hof van Seghwaert legt uit waarom het belangrijk is om campagnevriend te zijn “De adviezen van de campagne kunt u hier prima in de praktijk brengen. U bent lekker in beweging, ontmoet anderen en leert telkens weer iets bij.” Lens en Tas roepen supermarkten, bedrijven, clubs, winkeliersverenigingen en iedereen die de boodschap van de campagne een warm hart toedraagt aan te haken. Zij kunnen contact opnemen via de website.

Campagne
De campagne ‘We zijn zelf het medicijn’ is ontwikkeld en opgebouwd door de universiteit van Maastricht. “Uit hun onderzoek is onder meer gebleken dat ongeveer de helft van de mensen helemaal niet weet dat je er iets aan kunt doen om het risico te verkleinen”, vertellen Lens en Tas. “Daarom is de campagne zo belangrijk. Het is goed dat we allemaal steeds ouder worden, maar dan het liefst ook op een gezonde en gelukkige manier.”

Website en app
Met de start van de campagne is ook de website; we zijn zelf het medicijn.nl actief. Hierop vindt u filmpjes waarin gewone mensen vertellen hoe belangrijk uw gezondheid voor u is. “Ook staan er tips, informatie en leuke activiteiten die u kunt doen”, aldus Tas. Met de gratis MijnBreincoach App kunt u meer leren over hoe ‘gezond’ uw hersenen zijn en wat u zelf kunt doen om uw hersenen gezond te houden of nog gezonder te maken.

Uit de krant