Wethouder Ingeborg ter Laak sloeg de eerste paal (foto: Michel Groen_MG Fotografie).
Wethouder Ingeborg ter Laak sloeg de eerste paal (foto: Michel Groen_MG Fotografie). Michel Groen_MG Fotografie

Eerste paal nieuw Zoetermeers zwembad geslagen

Actueel 570 keer gelezen

Zoetermeer - Zoetermeer heeft er lang op moeten wachten, maar op woensdag 8 december was het dan toch zover. De eerste paal voor een nieuw Zoetermeerse zwembad werd geslagen door wethouder Ingeborg ter Laak van zorg, welzijn sport en verenigingen. In de zomer van 2023 hoopt de gemeente de eerste zwemmers te begroeten op het terrein naast Silverdome in het van Tuyllpark.  

Door Annemarie de Vries

“De bouw van het zwembad was het eerste besluit dat de gemeenteraad aannam sinds ik in 2018 als wethouder aantrad”, vertelt ter Laak. “Dat dit een hele grote wens was in Zoetermeer, was wel duidelijk. Sinds het besluit in 2019 genomen is, hoor ik bijna elke dag: ‘wanneer kan ik zwemmen.’” Maar tussen het nemen van een besluit en de daadwerkelijke bouw, moet heel wat gebeuren, legt de wethouder uit. “Het zwembad moet voor iedereen toegankelijk zijn, jong en oud en ook voor mensen met een beperking. Wij krijgen daarom het eerste zwembad in Nederland met een plekje waar blindengeleidehonden kunnen wachten. Verder moet het goed bereikbaar zijn met alle vormen van vervoer. En het zwembad moet duurzaam en energieneutraal worden. Ook gingen we met de verschillende verenigingen in Zoetermeer in gesprek om te kijken wat zij nodig hebben. Dus dat vergt het nodige reken en tekenwerk. Uiteindelijk wist architectenbureau Verhoeven CS tot het ontwerp te komen dat we nodig hebben.”

Het nieuwe bad
Vaessen bouwbedrijf gaat het zwembad bouwen, een bedrijf dat de nodige ervaring met zwembaden heeft.  Het wordt een 25 meterbad met acht zwembanen, dat zowel geschikt is voor recreatie, als voor waterpolo en zwemwedstrijden. Verder komt er een heerlijke ligweide en een soort waterpeeltuin met sprayparken en eilandjes, dit wordt ingericht door het Zoetermeerse bedrijf Watergames en More. Bij mooi weer kan de pui open, waardoor een combinatie van overdekt een open lucht ontstaat.

Samenwerking
Vaessen bouwbedrijf heeft er zin in, zo laten ze in de persoon van Gert Jan Vermeulen weten. “We bouwen graag maatschappelijk vastgoed,” vertelt hij, vastgoed dat een maatschappelijke functie vervult in een gemeente. De voorbereiding was veelbelovend. We hadden een goeie en constructieve samenwerking met de gemeente, de architect, de leveranciers en onderaannemers, dus wij hebben er vertrouwen in. We willen iedereen veel succes wensen.”

Leren en blijven zwemmen
Namens de reddingsbrigade neemt Aad-Tobias Huijbers het woord. Op dit moment is nog niet duidelijk of de reddingsbrigade straks in het nieuwe zwembad gaat trainen of in de Veur, maar dat doet er eigenlijk niet zoveel toe, aldus Huijbers. “Wij houden ons bezig met het bestrijden van verdrinking en dat moeten we met zijn allen doen. Dat betekent leren zwemmen en blijven zwemmen en met meer zwemwater krijgen meer kinderen en volwassenen daar de kans toe. Ik ben dan ook erg blij met alle vrijwilligers bij alle verenigingen die hieraan hun steentje bijdragen.”

Heerlijk zwemmen
Ter Laak snapt wel dat zwemmen zo populair is, ze trekt zelf ook graag een baantje als het zo uitkomt. “Als hobby hoor, niet voor wedstrijden. Ik vind het heerlijk dat gewichtloze gevoel. Ze gaan me hier zeker vaak zien als het zwembad klaar is.” Maar intussen heeft ze zich voorgenomen om regelmatig even een kijkje te nemen op de bouw. “Best interessant om de bouw te blijven volgen, is toch een bijzonder project.”

Eerste duik
“Ik heb mijn badpak al klaar liggen”, lacht ter Laak, als antwoord op de vraag of zij straks na het slaan van de eerste paal ook de eerste duik neemt. “Het is een cadeau van mijn zus. Dus wat mij betreft neem ik van harte die eerste duik.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 23 uur geleden 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer gisteren
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open gisteren 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder gisteren
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00