Janne Schra zingt de laatste jaren steeds vaker in het Nederlands.
Janne Schra zingt de laatste jaren steeds vaker in het Nederlands. Jip Broeks

Liedjes Janne Schra zijn muzikaal genre op zich

Actueel 267 keer gelezen

Zoetermeer - Zangeres Janne Schra is een echte paradijsvogel die je niet zomaar in een hokje kunt stoppen. Na haar succesvolle debuut als singer/songwriter met de band Room Eleven ging Schra haar eigen weg en koos zij de laatste jaren steeds vaker voor het Nederlandse lied. Met een spiksplinternieuw repertoire Nederlandse chansons op zak trekken Janne Schra en haar begeleidingsband De Vogels vol verwachting langs de theaters.

Door Robbert Roos

Drie jaar geleden zette Scha samen met het Noordpoolorkest gedichten van Vasalis op muziek. Dat smaakte naar meer waarna optredens met het Metropoolorkest en bij de Wereld Draait Door volgden. Aangemoedigd door dit succes besloot Schra met haar vrienden van Room Eleven een nieuw avontuur aan te gaan.
Het optreden begint met veel muzikaal geweld. Bombastisch en zwaar alsof het einde der tijden nabij is. In de ogen van Schra in elk geval wel; ze zal er gedurende het optreden wel vaker aan refereren. Schra heeft de neiging om alles wat ze om zich heen ziet gebeuren op te schrijven en deelt haar bevindingen met het publiek. Die worden met fraaie teksten deelgenoot gemaakt van de dagelijkse dillema’s waar Schra mee te maken heeft. Van Tindermannen die poseren in camouflagebroek of met een zelf gevangen vis, tot duurzaamheid en verbroken relaties. Wat dat aangaat is de voorstelling helemaal van deze tijd, of juist haar tijd vooruit? De grappen die Schra tussen de nummers door maakt spelen zich af in de verre toekomst en lijken soms hun doel te missen. Toch heeft Schra het duidelijk naar haar zin en weet het publiek op humoristische wijze bij haar nummers te betrekken. Ze leert ons om naar elkaar te luisteren en ook samenzang wordt niet geschuwd.
Al mogen de teksten bijzonder kunstig gevonden zijn; grote hits als die uit de tijd van Room Eleven zullen het waarschijnlijk nooit worden. Het sarcasme spat er regelmatig vanaf en op een zeker moment begin je je af te vragen of het einde der tijden niet inderdaad aanstaande is. Maar dan weet Schra met een lied als ‘In de regen’ het publiek als vanouds te betoveren met haar stem en krijg je opnieuw vertrouwen in de toekomst. Of die toekomst voor Schra bij het Nederlandse lied ligt zal de tijd moeten leren. Haar Nederlandse liedjes zijn in elk geval een nieuw muzikaal avontuur en niets minder dan een genre op zich. Als Schra zich ook in de toekomst op eenzelfde manier weet te vernieuwen dan hopen wij dat het einde der tijden nog even op zich laat wachten.
Dinsdag 7 december Stadstheater.

Uit de krant

Afbeelding
Lezing over wonen voor senioren 26 mei, 11:26
Afbeelding
Demodag bij de Bouwhof 26 mei, 11:16
Afbeelding
Vierde Stationsstraat weer afgesloten voor auto's 26 mei, 10:24 2
Afbeelding
Zorgen over voortbestaan van Voorjaarskermis 26 mei, 09:24 5
Afbeelding
Avontuurlijk genieten bij Scouting Impeesa 25 mei, 09:11
Afbeelding
Teamwinnaars op stap met koets door Zoetermeer 24 mei, 09:41
Afbeelding
Gezellige high tea in de perenboomgaard 24 mei, 09:00
Afbeelding
Meiden DSO naar finale Haaglanden Cup 23 mei, 18:28