De gevangenis aan de Rokkeveenseweg kan in korte tijd geschikt worden gemaakt voor de opvang van vluchtelingen. Foto Kees van Rongen
De gevangenis aan de Rokkeveenseweg kan in korte tijd geschikt worden gemaakt voor de opvang van vluchtelingen. Foto Kees van Rongen

Zorgen en ideeën voor opvang vluchtelingen

Actueel 985 keer gelezen

ZOETERMEER - De gemeente Zoetermeer heeft voor inwoners, ondernemers en organisaties in de buurt van de leegstaande gevangenis aan de Rokkeveenseweg donderdagavond een bijeenkomst gehouden over de noodopvang voor vluchtelingen. De gemeente wilde hiermee horen welke vragen en eventuele zorgen bij de inwoners zijn. 220 Zoetermeerders meldden zich aan voor de informatiebijeenkomst.

Door Kees van Rongen

Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) heeft de gemeente toestemming gevraagd de leegstaande gevangenis een jaar te gebruiken als noodopvanglocatie. Het gaat om vluchtelingen van diverse leeftijden, alleenstaanden en gezinnen uit Syrië, Eritrea, Jemen en Turkije. De groep bestaat uit statushouders, kansrijke asielzoekers en minderjarige vreemdelingen.

Het college van burgemeester en wethouders overwegen ‘ja’ te zeggen op de hulpvraag, maar wil nadrukkelijk rekening houden met de belangen van de inwoners.

In een grote zaal bij Dekker in Rokkeveen konden donderdagavond de mensen aan een tafel met mensen van de gemeente in gesprek. Ook burgemeester Michel Bezuijen, andere leden van het college en medewerkers van het COA schoven aan diverse tafels aan om te horen wat er onder de inwoners leefde. Aan de tientallen tafels uitten mensen hun zorgen en aan elke tafel was een medewerker van de gemeente gespreksleider.

De mensen waren onder meer bezorgd over het hoge aantal van 750 vluchtelingen, die in Zoetermeer moeten worden opgevangen in een complex, waar voorheen zo’n 400 gevangenen zaten. ‘Bovendien wat betekent zo’n aantal voor de veiligheid in de buurt, want de mensen zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen. En wie gaat het betalen. De gemeente zit immers al krap bij kas. Is er een stappenplan voor huisvesting van de vluchtelingen’, zo vroegen mensen zich af. Mensen gingen geregeld met elkaar in gesprek en konden hun vragen en zorgen op het tafelkleed schrijven.

Niet alleen zorgen, maar ook kwamen mensen met ideeën om de vluchtelingen te begeleiden. ‘Laat sportverenigingen en cultuurorganisaties helpen om de mensen bezig te houden. Geef ze onderwijs en wellicht kunnen ze vacatures vervullen. Maak gebruik van de bouw van Wikkelwoningen, die staan er in één dag’, aldus verschillende suggesties, die op de tafelkleden verschenen.

Het COA stelt dat de asielzoekerscentra overvol zitten. In heel Nederland wordt naar opvangplekken gezocht. “De voormalige gevangenis in Zoetermeer is ‘vrij gemakkelijk’ geschikt te maken, omdat het leegstaat en voldoende voorzieningen biedt om snel een grote groep mensen te kunnen opvangen,’ aldus het COA. Inmiddels is al in de Zeelandhallen in Goes noodopvang gerealiseerd. Ook komt er noodopvang in Leeuwarden en Utrecht naast de noodopvang in Zoetermeer.

De gemeenteraad buigt zich maandag 11 oktober over de tijdelijke opvang van vluchtelingen in de gevangenis van Zoetermeer.

Overigens kan iedereen informatie over de noodopvang inzien of reageren via www.zoetermeer.nl/noodopvang2021.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09