Halloween huis vorig jaar. Foto: Rita Soutendijk
Halloween huis vorig jaar. Foto: Rita Soutendijk

De griezeligste huizen staan in Zoetermeer

Actueel 605 keer gelezen

Zoetermeer - Halloween leeft steeds meer in Zoetermeer. Dat merkt event-organisator Mark Merckens. Sinds een aantal jaar zet hij de Halloween Home Award op touw en dat zorgt voor steeds meer enthousiasme onder de Zoetermeerders. 

Door Gitta Fleuren

Halloweenstad van Nederland worden. Dat wil Mark Merckens bereiken. “Zo’n zeven jaar geleden zag ik de Halloweenparade in New York, en dat heb ik naar Nederland gehaald”. Merckens is oprichter van evenementenburo DN Leisure en organiseerde samen met de gemeente en andere partners zes jaar geleden in Zoetermeer de eerste Hallloweenparade. “Het werd een groot succes, er waren tienduizenden bezoekers. Het jaar erop volgde de Halloween walk met rond de 35 000 bezoekers”. Het evenement, wat vooral in de VS en Canada groots wordt gevierd, kent in Europa de laatste jaren een stijgende populariteit. 

Geschiedenis
Halloween is voortgekomen uit het Keltische feest Samhain. De Kelten in Ierland en Groot-Brittannië vierden dit feest op 31 oktober op de Keltische variant van oudejaarsdag. Op 1 november eindigde het oogstseizoen en begon de winter, en daarmee het nieuwe jaar. Met de oogst in de graanschuur en het vee in de stal was het tijd voor een feest. Om het einde van het jaar te vieren staken de Kelten grote vreugdevuren aan en voerden zij verschillende rituelen uit, waarbij waarschijnlijk mensen werden geofferd.

Home award
Het versieren van huizen is in de moderne viering een belangrijk onderdeel van Halloween. Om in aanmerking te komen voor de home award kun je voor 28 oktober a.s. een foto of video van je versierde huis sturen naar : halloweenstad@ziggo.nl Op 30 oktober bezoekt een vakjury 10 genomineerde huizen. Waar letten ze op? Merckens: “decoratie, de buitenkant, de binnenkant en de beleving. De jury toert in een Halloween bus door de stad. Rond 22.00 u wordt de winnaar bekend gemaakt. De hoofdprijs bestaat uit de Halloween home award en € 250.-, de 2e prijs is € 150.- en de 3e prijs € 100,-. De geldprijzen zijn te besteden bij AH XL Stadshart.

Overige activiteiten
Het onvermijdelijke trick or treat kan natuurlijk niet ontbreken. Op 29, 30 en 31 oktober kunnen kinderen een speciale trick or treat speurtocht doen. Verder is er een Halloween shopping day in het Stadshart, waar prijzen te winnen zijn, en daarnaast is er een Halloween drive-through.

Wat is de aantrekkingskracht van Halloween? Merckens:” Ik denk het verkleden , even in een andere wereld stappen, uit de dagelijkse sleur. Je kunt het misschien vergelijken met carnaval”. 

Wil je je opgeven voor de Halloween home award, of informatie vinden over de andere activiteiten? Zie: www.halloweenstad.nl

Uit de krant

Afbeelding
Herbeleef Stadsfestival Zoetermeer 2040 en kijk naar de toekomst 29 sep., 11:10
Afbeelding
Rijsttafelen bij restaurant Saputra (spiced by Indofoods) Ondernemer in Beeld 29 sep., 10:25
Afbeelding
Fascinating Jazz is een maandelijks feestje én viert 25-jarig jubileum 28 sep., 16:20 3
Afbeelding
Genieten van natuurschoon in en om Zoetermeer Natuur in beeld 28 sep., 15:12
Afbeelding
GoodFood Fietstocht naar mooi Voedselbos in Benthuizen 28 sep., 14:03
Afbeelding
Braziliaans Jiu-Jitsu seminar en promoties bij Yotosama 28 sep., 13:09
Afbeelding
Dames van Soetermare in actie tegen zwerfafval en sigarettenpeuken 28 sep., 12:02 1
Afbeelding
Sprookjesachtige kabouterdagen met Staatsbosbeheer in het Bentwoud 28 sep., 11:26 5