De leegstaande gevangenis aan de Rokkeveenseweg. Foto: Gerard van Warmerdam.
De leegstaande gevangenis aan de Rokkeveenseweg. Foto: Gerard van Warmerdam. Gerard van Warmerdam

Voorwaarden voor vluchtelingen opvang in gevangenis

do 7 okt 2021, 08:45 Actueel

Zoetermeer - De reacties op het verzoek van het COA om 750 vluchtelingen in de voormalige gevangen op te vangen zorgt voor gemengde reacties in de gemeente. Politici vinden het vanzelfsprekend dat Zoetermeer haar steentje bijdraagt maar stellen ook kanttekeningen.

Frank Schoonbeek van D66: “We zien het als een morele plicht om mensen in nood op te vangen en het Rijk te ondersteunen. Maar we erkennen ook dat de woningnood in Zoetermeer hoog is. Naast het bieden van noodopvang kan het bouwen van flexwoningen voor diverse doelgroepen een oplossing zijn.”
Ook Marijke van der Meer van Zó Zoetermeer zet haar kanttekeningen. “Zó! vindt het niet meer dan logisch dat ook Zoetermeer helpt bij het opvangen van vluchtelingen. Maar 750 mensen voor een locatie waar in het verleden 400 gevangenen werden ondergebracht vinden wij heel veel”, zegt zij. Daar moet goed naar worden gekeken, vindt Van der Meer. “Ook vinden wij het een voorwaarde dat het Rijk echt alle kosten voor haar rekening neemt. Zoetermeer bezuinigt al jaren omdat de gemeente meer taken dan geld toegeschoven krijgt.”
Het bestuur van ILOZ heeft haar hulp aangeboden. “Vanuit de ILOZ-partners willen we er zijn: voor de vluchtelingen èn voor de bewoners in de wijk”, zeggen Flip Bakker en Emin Özdemir. “Wij willen oproepen tot verdraagzaamheid en de vluchtelingen een hartelijk welkom te geven.”
Op donderdag 7 oktober werd een bewonersavond georganiseerd. Lees meer hierover op www.streekbladzoetermeer.nl.

Uit de krant