Mevrouw Ramsaroep (links) krijgt bloemen van Lia van de Paven en Miranda Brijs (rechts). Foto: Gerard van Warmerdam
Mevrouw Ramsaroep (links) krijgt bloemen van Lia van de Paven en Miranda Brijs (rechts). Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Weer bloed prikken op de Europaweg

Actueel 2.208 keer gelezen

Wie bloed moest laten prikken of materiaal moest inleveren voor het laboratorium, kon altijd terecht aan de Europaweg. En toen kwam corona en werd de het Reinier Haga Medisch Diagnostisch Centrum (RHMDC) gesloten. Afgelopen maandag was er een bescheiden feestje want de post is weer geopend. 

Door Hélène Ouwerkerk

“Het is heel fijn dat we weer hier kunnen prikken”, zegt Miranda Brijs, hoofd bloedafname. “Het is hier kleiner en gemoedelijker. Veel mensen vinden het fijn dat ze niet voor bloedprikken naar het ziekenhuis moeten.”
Dat bevestigt ook mevrouw Ramsaroep die als eerste wordt geprikt op de nieuwe locatie. Zij wordt in het zonnetje gezet en krijgt een mooie bos bloemen. “Ik vind het veel prettiger om hierheen te gaan”, zegt mevrouw Ramsaroep.”Het is in de buurt en veel makkelijker dan het ziekenhuis.”

Centrum
Reinier Haga Medisch Diagnostisch Centrum (RHMDC) analyseert bloed, urine, weefsel en andere lichaamsmaterialen en ondersteunen daarmee diverse zorgverleners bij het stellen van de juiste diagnose. Zo werken zij voor huisartsen, verloskundigen, ziekenhuis maar ook voor zelfstandige behandelcentra zoals een Bergman Clinics en KLM. Door het hele land zijn bloedafnamelocaties waar mensen terecht kunnen. Vanuit de locatie gaan de lichaamsmaterialen naar het centrale laboratorium in Delft waar de analyse wordt gehouden.

Werkwijze
“We werken op afspraak”, vertelt coördinator Lia van de Paven. “In principe is voor iedere patiënt 7 minuten gepland maar het gebeurt ook dat mensen wat bang zijn voor prikken. Dan is het handig als ze dat van tevoren melden want dan plannen we meer tijd in om mensen gerust te stellen. Ook gaan liggen is mogelijk. Extreem angstige mensen kunnen het beste naar het Lange Land Ziekenhuis gaan want daar zijn ook aparte kamers en zijn de mensen niet in één ruimte. Voor kinderen werken we met twee medewerkers zodat eentje het kind kan afleiden. Maar alles in een ontspannen sfeer.”

Locatie
Op de nieuwe locatie kunnen vier mensen tegelijk worden geholpen. Dit komt neer op zo’n 150 à 160 mensen per dag. Verschil met de pré coronatijd is dat de prikpost nu op de verdieping is. “We zaten eerste op de begane grond maar die locatie is nu in gebruik door plastische chirurgie. Voor de bezoekers is dat niet erg want er is toch een lift dus het blijft even makkelijk.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

JobHulpMaatje helpt bij de zoektocht naar werk.
Nieuw voorjaarsprogramma JobHulpMaatje 20 feb, 11:44
Robert Verhaaf hangt zijn schilderijen op in de Baztille.
Expositie 'Die weg of Mijn weg' in Ateliers BaZtille 20 feb, 11:35
Drie personen zijn met behulp van een hoogwerker van de brandweer uit de woning gehaald.
Brandweer redt drie personen uit woning in Oosterheem wegens keukenbrand 19 feb, 15:54 1
Foto: Tim Brabander en zijn trainer/coach John Zwalve.
Tim Brabander Nederlands Kampioen Judo 19 feb, 15:30
Stefan de Walle en Eva Van der Gucht overtuigen in toneelstuk Herman
Briljant spel laat rollen verrassend omdraaien 19 feb, 15:24
Scholekster op het gazon van het CKC in het oude dorp. Foto Arno van Berge Henegouwen
Natuur onder de loep 19 feb, 14:49
De Natuurtuin
Rondwandeling in de Natuurtuin 19 feb, 14:43
Samenwerking tussen Hof van Seghwaert en Fonteynenberg
De Hof van Seghwaert en Fonteynenburg gaan voor groei 19 feb, 14:07