Hoofdrolspelers Alyssia (links) en Jenna na afloop van de feestelijke première.
Hoofdrolspelers Alyssia (links) en Jenna na afloop van de feestelijke première.

Zoetermeerse kinderen in film tegen pesten

Actueel 1.070 keer gelezen

Zoetermeer - Afgelopen zondag ging, als afsluiting van de Week tegen Pesten de film Loser van regisseur Yu Lan Leffens in première in het Stadstheater. De kinderen van groep 7 van basisschool de Spelevaert waren de acteurs. De pester en de gepeste werden gespeeld door Jenna Zwaal (11) en Allysia Janssen (13). “We zijn best wel trots”, vertellen ze.

Door Annemarie de Vries

Jenna en Allysia kenden elkaar voor de opnames, die zo’n twee maanden lang de zaterdagen in beslag namen, nog niet, vertellen ze. Alyssia speelt Liz, die gepest wordt door Julie, gespeeld door Jenna. “Bij mij in de klas wordt gelukkig niet gepest” vertelt Jenna en ook bij Allysia is dat niet het geval: “nee hoor het is heel gezellig gelukkig.” Toch herkennen ze wel wat in de film gebeurt en kunnen ze zich goed voorstellen hoe zo’n situatie escaleert.

De film
Julia kan moeilijk leren, maar is populair en de hele klas wil haar graag helpen. Als gevolg van een spreekbeurtopdracht biedt ook Liz aan om samen huiswerk te maken. Dit vat Julia verkeerd op waarna ze een aantal kinderen mee krijgt om Liz te pesten. Alle bekende types zijn aanwezig: een pester, een slachtoffer, meelopers, zwijgers, een meester die het niet ziet, en gelukkig ook iemand die het voor Liz opneemt. Alle acteurs, behalve Alyssia, zijn leerlingen uit groep 7, ook ‘meester Bas’ is een echte meester van de school. Het bijzondere is, dat ook de thuissituatie wordt meegenomen. Liz komt uit een warm gezin met een betrokken moeder, waar Julia een lastige thuissituatie heeft. De moeder van Julia blijkt overleden te zijn, waarna haar vader volledig in zichzelf gekeerd is en eigenlijk geen enkel geluidje van Julia meer kan verdragen. Waar je eerst een hekel aan Julia hebt, verandert dat gaandeweg in medelijden.

Theaterhart
De film is gemaakt door de Zoetermeerse Stichting Theaterhart, die voorstellingen maakt voor scholen om maatschappelijke thema’s aan de kaak te stellen. Loser was hun eerste voorstelling en is sinds 2013 op vele Zoetermeerse scholen te zien geweest. Nu de voorstelling als film beschikbaar is, kunnen nog meer kinderen bereikt worden. Regisseur en bedenker Yu Lan Leffers is opgelucht als het slotapplaus klinkt. “Ja het is heel mooi geworden en ik ben erg blij met de reacties”, vertelt ze. “Het idee om de voorstelling Loser te verfilmen ontstond in de coronatijd, alles ging online, dus waarom onze voorstelling niet. Het mooie is dat nu veel meer scholen door het hele land kunnen worden bereikt. De voorstelling was een groot succes en het heeft ook echt geholpen om pesten tegen te gaan. Aan de film is een lesprogramma gekoppeld, zo kunnen er scenes nagespeeld worden, waarna de klas kan discussiëren hoe iets anders op te lossen zou zijn. Nu is het de leerkracht die kiest wanneer en hoe het lesprogramma doorlopen wordt. Al is er maar één kind dat we kunnen helpen hierdoor, dan ben ik al een tevreden mens.”

Casting
Je zou het niet zeggen, maar de rollen in de film worden niet door professionele acteurs gespeeld. “Jenna is een goede vriendin van mijn dochter,” vertelt Leffers. “Haar moeder, die helaas veel te jong overleed was een vriendin van mij. Op het eind van de film zie je ook een eerbetoon aan haar. Zij had altijd gezegd dat Jenna nog eens zou moeten gaan acteren. Nou je kunt wel zeggen, dat ze dat heel goed gezien had. De andere kinderen zijn klasgenoten van Jenna en mijn dochter. Alleen Allysia zit niet in deze klas. Zij is de dochter van een andere vriendin. De volwassen acteurs zijn al langer betrokken bij onze stichting. Ik ben echt heel erg trots op allemaal.”

Film bestellen?
Na de herfstvakantie is de film en het aanvullend lesmateriaal te bestellen via: www.theaterhart.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Rolstoelvierdaagse op pad
Rolstoelvierdaagse zoekt begeleiders 23 uur geleden
Arthur Schipper (Goede Doelencommissie Pelgrimshoeve), wethouder Bouke Velzen en Sanne v. Leeuwen (directeur Pelgrimshoeve). Foto: pr
Wethouder Bouke Velzen bezoekt de Pelgrimshoeve gisteren
Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo gisteren 3
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Zorgen om geboortezorg 28 mrt, 09:15
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 28 mrt, 07:18
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 27 mrt, 16:47
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27