De leerlingen van het Erasmus College zien online, dat zij de eerste prijs winnen van het Nationaal Filmfestival voor Scholieren. Foto PR
De leerlingen van het Erasmus College zien online, dat zij de eerste prijs winnen van het Nationaal Filmfestival voor Scholieren. Foto PR

Leerlingen Erasmuscollege winnen Nationaal Filmfestival

Actueel 483 keer gelezen

ZOETERMEER - Maandagavond werden vijf leerlingen uit de derde klas van het Erasmus College landelijk nieuws. Zij wonnen met hun documentaire ‘Plastic’ de eerste prijs van het Nationaal Film Festival voor Scholieren (NFFS).

Door Kees van Rongen

Helaas voor de leerlingen van het Erasmus College was het Nationaal Film Festival voor Scholieren anders dan andere jaren door de coronaperikelen. “Het NFFS wil deelnemers kennis laten maken met professionele filmmakers, met andere scholieren die films maken en met docenten van andere scholen,” zegt directeur Dorée de Kruijk van het NFFS. “Op de jaarlijkse Festivaldag in september komen zo’n vijfhonderd scholieren en hun docenten deelnemen aan workshops om inspiratie op te doen. Maar helaas kon dat dit jaar niet doorgaan door corona.”
De vijf leerlingen uit de derde klas van het Erasmus College, Izzy van Spengen, Jasmijn Hilgenga, Naomi Walther, Eden Wensveen en Iris Faber, hebben vorig jaar een documentaire gemaakt over plastic in de Erasmus Master Class. In deze documentaire onderzoeken de leerlingen hoe het plasticprobleem kan worden opgelost. De vijf leerlingen maakten zich er niet gemakkelijk vanaf. Het is indrukwekkend hoe zij het probleem het plastic in de oceaan, dat zelfs terug te vinden is in ons voedsel, hebben neergezet. De jury waardeerde het werk van de leerlingen. Zo blijkt uit het juryrapport van het Nationaal Film Festival voor Scholieren. Daarin werd onder meer het volgende vermeld: “Je ziet dat de filmmakers erg betrokken zijn bij de huidige problematiek rondom plastic afval. Er is namelijk grondig onderzoek gedaan naar het onderwerp en er is een diversiteit aan beeldvormen gebruikt om dit onderwerp te belichten.
De documentaire heeft een duidelijk verhaalstructuur, waarin we oorzaak, gevolg en oplossingen krijgen te zien. Het beeld is creatief met zijn dynamische overgangen en het gebruik van stop-motion,” aldus het juryrapport.

De leerlingen zagen online dat zij in de categorie ‘non fictie onderbouw’ tot winnaar werden uitgeroepen. De meiden werden compleet verrast, dat hun documentaire ‘Plastic’ de eerste prijs won. Directeur onderbouw van het Erasmus College, Jan Brouwer, is trots op zijn leerlingen. “Uiteraard komen ze in de schoolkrant en zetten we ze op Facebook. Helaas heeft NFFS niet bekend gemaakt wat ze gewonnen hebben. In voorgaande jaren kregen de prijswinnaars een reis naar een soortgelijk festival in Griekenland, Ierland, Oostenrijk, Kroatië of Spanje. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

JobHulpMaatje helpt bij de zoektocht naar werk.
Nieuw voorjaarsprogramma JobHulpMaatje 20 feb, 11:44
Robert Verhaaf hangt zijn schilderijen op in de Baztille.
Expositie 'Die weg of Mijn weg' in Ateliers BaZtille 20 feb, 11:35
Drie personen zijn met behulp van een hoogwerker van de brandweer uit de woning gehaald.
Brandweer redt drie personen uit woning in Oosterheem wegens keukenbrand 19 feb, 15:54 1
Foto: Tim Brabander en zijn trainer/coach John Zwalve.
Tim Brabander Nederlands Kampioen Judo 19 feb, 15:30
Stefan de Walle en Eva Van der Gucht overtuigen in toneelstuk Herman
Briljant spel laat rollen verrassend omdraaien 19 feb, 15:24
Scholekster op het gazon van het CKC in het oude dorp. Foto Arno van Berge Henegouwen
Natuur onder de loep 19 feb, 14:49
De Natuurtuin
Rondwandeling in de Natuurtuin 19 feb, 14:43
Samenwerking tussen Hof van Seghwaert en Fonteynenberg
De Hof van Seghwaert en Fonteynenburg gaan voor groei 19 feb, 14:07