Het fraaie fragiele knalroze bloempje van de Graslathyrus maakt het zeldzame plantje toch vindbaar. Foto: Tilly Kester,
Het fraaie fragiele knalroze bloempje van de Graslathyrus maakt het zeldzame plantje toch vindbaar. Foto: Tilly Kester,

Natuur onder de loep

Actueel 228 keer gelezen

Zoetermeer – In deze rubriek vertellen experts over de natuur. Deze week is Tilly Kester aan het woord. Zij werkte bijna veertig jaar bij de afdeling ‘natuur en milieu’ van de gemeente. Tegenwoordig geniet Tilly van haar moestuin en haar hobby: wilde plantjes.

Ode aan de Graslathyrus

Regelmatig maak ik foto’s van de mooie bermen. Vooral Margrieten kunnen fotogeniek zijn. Zo ook vorig jaar in een berm tussen de wijk Noordhove en de Zoetermeerse plas. Tussen de Margrieten zag ik ineens kleine roodpaarse vlinderachtige bloemetjes die ik niet direct op naam kon brengen. Via waarneming.nl bleek het Graslatyrus te zijn. Na een zoektocht langs de Noordhovenseplas bleken er veel meer te staan. Dit jaar heb ik ook langs de Benthuizerplas een paar plekjes gevonden. In de berm van de fietsbrug aan de Rokkeveense kant stonden vorig jaar er een aantal. En dit jaar ook in een berm in Oosterheem.
Graslathyrus is een soort die je gemakkelijk over het hoofd ziet wanneer je er niet op de juiste plek en tijd bent. Het fraaie en fragiele plantje is eenjarig en heeft smalle grasachtige bladeren en geen ranken. Als vruchtjes hebben ze lange, dunne peultjes. Deze onopvallende plant is in deze regio vrij zeldzaam en was één keer eerder waargenomen in Zoetermeer.
Wij, als plantenwerkgroep van KNNV, inventariseren elk jaar een aantal km-hokken (een hok is 1 km bij 1 km) in (en buiten) Zoetermeer. Met een klein groepje hebben we dit jaar een km-hok in Bentwoud bekeken. Van het Bentwoud was bekend dat er Graslathyrus gevonden is. Al inventariserend zagen we veel planten bij elkaar staan met lange dunne bruine peultjes. Na enig zoekwerk kwamen we tot de conclusie dat het inderdaad Graslathyrus is.
Overigens moet je dit soort niet verwarren met Ruige lathyrus. In Oosterheem zijn veel zaden van wilde planten uitgezaaid. Zo ook Ruige lathyrus, deze was in één km-hok in Oosterheem gevonden.

Uit de krant