Oud turnkampioen Frans van Elteren in de hoeksteun. Pro Patria voorzitter, Jerry van der Ziel, kijkt vol bewondering toe. Foto: PR
Oud turnkampioen Frans van Elteren in de hoeksteun. Pro Patria voorzitter, Jerry van der Ziel, kijkt vol bewondering toe. Foto: PR

Geestelijk vader van Gymworld

Actueel 477 keer gelezen

Hans van Zetten

Ooit bezorgden de vele turnkampioenen van Pro Patria de stad Zoetermeer de titel Sportstad van het Jaar. Het beste uit jezelf halen is in de rijke historie van Pro Patria altijd drijfveer geweest.

Zoetermeer - Voortdurend op zoek naar verbeteringen en innovaties in trainingslocaties. Frans van Elteren heeft dat doel 36 jaar lang als bestuurslid in het vizier gehouden. Zijn droom is in vervulling gegaan. GYMWORLD staat. Turners, springers en dansers kunnen vanaf september gezamenlijk onder één dak hun talenten ontwikkelen, recreatief en competitief.

Als turntalent meldt Delftenaar Frans van Elteren zich 50 jaar geleden bij Pro Patria. Samen met leeftijdsgenoten en trainer Stef van den Boogaart traint hij in een gymzaal in Driemanspolder. Een jongtalent groepje met Ron Lamboo, neemt Stef van den Boogaart van mij over. Daardoor richt ik mij samen met zuster Marianne op het meisjesturnen. En Henk Groenheijde gaat aan de slag met de trampolinespringers. In de jaren 70 wint Pro Patria zowel met turnsters, turners als trampolinespringers de ene landstitel na de andere. Pro Patria groeit met 3000 sporters uit tot Nederlands grootste gymclub. In Montreal 1976 is Monique Bolleboom de eerste Olympische turnster uit Zoetermeer.

Frans van Elteren bereikt in 1979 zijn sportieve hoogtepunt: nationaal kampioen in de Olympische twaalfkamp en deelnemer aan de WK turnen. “Als verenigingsbestuurder ben ik voortdurend op zoek gegaan naar betere trainingsomstandigheden,” poneert de 66-jarige fysiotherapeut. In 1999 verhuizen de selecties naar de Noordwesterhal bij Snowworld. Alan Villafuerte is in Sydney 2000 de eerste Olympische trampolinespringer uit Zoetermeer. Ook het vrouwenturnen stijgt naar grote hoogten. Zoetermeerse turnsters worden met Oranje vijfde op de WK 2001 en winnen zilver op de EK 2002. De damesturnploeg wordt beide jaren uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar. En in Athene 2004 neemt brugturnster Laura van Leeuwen deel aan de Olympische Spelen.

De Noordwesterhal is te klein voor turnsters èn turners. Talentvolle jongens switchen naar trampolinespringen of naar een andere turnclub. De Noordwesterhal is te laag voor trampolinespringen op topniveau. Met GYMWORLD komt de ultieme droom van Frans van Elteren uit. Zoetermeers talent krijgt weer vrij baan in eigen stad.

De naam GYMWORLD bedenkt hij in 2007. Alle politieke partijen worden ingelicht. Als NOC*NSF Vlaggendrager schrijf ik in 2015 een aanmoedigingsbrief aan College en Raad. De Raad besluit in januari 2018 unaniem tot het beschikbaar stellen van budget voor GYMWORLD. Ook de ledenvergaderingen van de gymclubs Pro Patria en CGV besluiten tot samenwerking en fusie. “Die fusie is er nog niet, maar absoluut nodig om het optimale rendement te halen uit GYMWORLD. Samen kunnen we de gymsport laten groeien en bloeien,” aldus Van Elteren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

The Five Guitars.
Jubileumtournee van The Five Great Guitars komt ook naar Zoetermeer 26 apr, 10:35
Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50