De Zoetermeerse Tuhin Das werkt met een team studenten een jaar lang aan het bouwen van een exoskelet op de TU in Delft  Foto: Robbert Roos
De Zoetermeerse Tuhin Das werkt met een team studenten een jaar lang aan het bouwen van een exoskelet op de TU in Delft Foto: Robbert Roos Robbert Roos

Zoetermeerse student werkt aan exoskelet TU Delft

Actueel 293 keer gelezen

Zoetermeer/Delft - Samenwerken met mensen van verschillende achtergronden, de afwisseling tussen werken in je eigen tijd en overleg in teamverband, én het schrijven van software van robotica. In Project March komen voor de Zoetermeerse Tuhin Das al deze zaken bij elkaar. Met een team studenten bouwt hij een jaar lang aan een exoskelet aan de Technische Universiteit in Delft. 

Door Robbert Roos

De gedachte achter Project MARCH is om door middel van technologie de levenskwaliteit van mensen met een dwarslaesie te verbeteren. Een van de opties is het bouwen van een exoskelet. “Het hele team, dat bestaat uit zo’n 26 studenten, werkt samen naar hetzelfde doel, waardoor iedereen ontzettend gemotiveerd is”, vertelt Das enthousiast. 

Vol passie laat hij zien waar hij momenteel aan het werkt. In een aparte ruimte in “The Dream Hall’, op de campus van de TU in Delft liggen op grote tafels allerlei onderdelen. De een al af, de ander nog vol uitstekende draden. “We zijn momenteel bezig met de assemblage van het exoskelet”, legt Das uit. “Hier komt alles bij elkaar.” In een andere ruimte laat hij het exoskelet van vorig jaar zien. “We beginnen elke keer weer helemaal vanaf het begin. De basiskennis van voorgaande teams nemen we natuurlijk mee in het nieuwe project.” Zo werd het vorige exoskelet verbetert door de camera’s die diepte meten te herpositioneren. “Ze meten de diepte en bepalen zo de juiste plek om je voeten neer te zetten.” Ook werden de gewrichten aangepast en afneembare schoenen gemonteerd. “Door de laatste aanpassingen kun je het schoeisel van het exoskelet gemakkelijk aanpassen. Dat is ideaal als je te maken hebt met verschillende soorten ondergronden met niveauverschillen. Een straat of weg is immers nooit volledig vlak.”

Een jaar werken aan Project MARCH is een totaal andere ervaring dan ‘gewoon’ studeren. “Het leek mij interessant om in een multidisciplinair team te werken waar ik de kennis van mijn studie kon toepassen in een echt project. Het maken van een exoskelet is dan ook een ontzettend gaaf doel om naartoe te werken, zeker omdat je hier iemand mee kunt helpen. We hopen uiteindelijk met het hele team een mooi eindproduct neer kunnen zetten.” Ondertussen is Das al druk bezig met de stappen erna. “Ik wil volgend jaar beginnen met een master Computer Sciënce aan de universiteit in Oxford. Dat lijkt me een mooie uitdaging en vervolgstap in mijn persoonlijke ontwikkeling.”

Uit de krant

Uit de krant