Afbeelding

Handjes schudden en twee klapzoenen

Actueel 532 keer gelezen

ZOETERMEER - “Wat een fantastisch evenement is deze Rolstoelvierdaagse in Zoetermeer. Alle mensen zijn zo blij en dan die talloze onvermoeibare vrijwilligers, die deze Rolstoelvierdaagse mogelijk hebben gemaakt.” Voor burgemeester Michel Bezuijen was het de eerste keer, dat hij de mensen na afloop van vier dagen begroette, honderden handjes schudde en op nadrukkelijk aandringen van twee dames zelf, hen een zoen op hun voorhoofd gaf.

Door Kees van Rongen

De vijftiende rolstoelvierdaagse, die na corona eindelijk weer mogelijk was, werd afgelopen donderdagavond in de Burgemeester van Leeuwenpassage in het Stadshart feestelijk afgesloten. De burgemeester was al om half zes aanwezig voor het eerste groepje van dubbel gehandicapte mensen en hun begeleiders, die hij wilde verwelkomen. Vervolgens moest hij tot tien over half zeven wachten op de volgende groepen.

Oponthoud

Organisator van het eerste uur Sandra van der Geer ging vanuit de Burgemeester van Leeuwenpassage op zoek waar toch de andere deelnemers bleven. De groepen uit alle delen van Zoetermeer bleken op het Promenadeplein in het Stadshart te zijn opgehouden door een wervelende demonstratie van rolstoeldansers. Sandra kon de stoet weer in beweging brengen.

Uiteindelijk werden de deelnemers feestelijk onthaald door muziekvereniging Kunst en Vriendschap in het overdekte gedeelte van het Stadshart. Voor allemaal een zonnebloem en een traktatie van de winkeliers van het Stadshart. De ruim 350 rolstoelgebruikers en meer dan 450 vrijwilligers, duwers en verkeersregelaars, waren tijdens de vier dagen onderweg al zo verwend door lokale ondernemers met koffie, thee, gebak, ijs en andere lekkernijen.

Ondanks dreiging van regenbuien was het alle dagen prachtig weer. Wel waren alle deelnemers voor alle zekerheid voorzien van een regenponcho en een zonnehoedje. De organisatie van Palet Welzijn had aan alles gedacht.

Klapzoen

Een van de talloze vrijwilligers was Jacqueline Westeman. Zij had zich spontaan aangemeld als vrijwilliger om vier dagen een rolstoelgebruiker vanuit Rokkeveen te duwen. “Samen met Karin Joustra en Hennie Kalee hebben we zoveel lol gehad,” vertelt ze. “Gezongen, gedanst en heel veel gelachen. Ik ben wel kapot na vier dagen, want het was dagelijks vaak veel meer dan vijf kilometer wandelen. En we zijn nog niet klaar, want we moeten straks nog terug naar Rokkeveen. Daar ontvangen de mensen hun medaille en hebben we nog een gezamenlijk diner. Het wordt dus een latertje.”

Het was de 74-jarige Miep uit de groep Rokkeveen, die bij het handje schudden met de burgemeester om een zoen vroeg en kreeg. “Ik kom uit Delft en woon nog niet zo lang in Zoetermeer, maar Zoetermeer kan voor mij niet meer kapot.” De 90-jarige Lijntje, die direct achter Miep aan kwam, wilde niet achterblijven. “Waarom krijgt zij wel een zoen en ik niet,” zei ze tegen de burgemeester. Die liet zich niet kennen en gaf een klapzoen op haar voorhoofd. Lijntje deed al voor de vijfde keer mee aan de Rolstoelvierdaagse.

Overweldigd

Sandra van der Geer en Piet Sinke namen in 2006 het initiatief voor de Rolstoelvierdaagse van verzorgingshuis De Morgenster met 25 deelnemers. Dat aantal groeide elk jaar. Inmiddels doen elf WelThuis locaties in Zoetermeer mee. In elke wijk is een vertrekpunt. Directeur Palet Welzijn, Petra Pronk, was overweldigd door de blijdschap van de deelnemers, de inzet van alle vrijwilligers en de coördinatoren achter de schermen. Zij werd verrast door Marcel Mars en Remco van der Meer van Lift Intermediair. Het bedrijf dat onlangs van Rotterdam naar de Houtsingel in Zoetermeer verhuisde. Bij de opening van hun onderneming doneerden de bezoekers een bedrag van 3.000 euro voor de Rolstoelvierdaagse. Hiermee lijkt de zestiende Rolstoelvierdaagse volgend jaar verzekerd.

Minuut stilte

Burgemeester Bezuijen zette de twee initiatiefnemers van de Rolstoelvierdaagse, Sandra van der Geer en Piet Sinke in de bloemetjes. “Door jullie zorgvuldige voorbereiding en jarenlange inzet is dit zo’n prachtige traditie geworden.” Een ovationeel applaus van de aanwezigen volgde. Sandra van der Geer neemt afscheid van Palet Welzijn en dan ook als organisator van de Rolstoelvierdaagse. “Maar ik kom zeker terug als vrijwilliger.”

De burgemeester zorgde nog voor een kippenvel moment door in alle drukte toch even stil te staan bij het overlijden van Ron Verhaak vlak voor kerst. “Ron Verhaak, die zich jarenlang heeft ingezet voor de Rolstoelvierdaagse en voor allerlei andere organisaties.” In de stampvolle passage werd daarop door de honderden aanwezigen een minuut stilte in acht genomen.

Foto-onderschrift: Burgemeester Michel Bezuijen schudde honderden handen van de deelnemers aan de Rolstoelvierdaagse. Links Piet Sinke en in het midden Sandra van der Geer. Foto Kees van Rongen

Uit de krant

Uit de krant