Joan Klein en zijn hond Ziva.
Joan Klein en zijn hond Ziva.

Een markante verschijning in Driemanspolder

Actueel 446 keer gelezen

Misschien heeft u ze wel eens gezien: de 75-jarige Joan Kleijn (oorspronkelijk uit Den Haag) die, zittend in een scootmobiel, elke dag met zijn prachtige husky-achtige hond Ziva door de wijk Driemanspolder rijdt. Joan heeft sinds 1986 last van fibromyalgie en kan, mede vanwege de pijn, niet lang lopen.

Door Piet Guijt

Zijn hond is de prachtige 5 jaar oude vrouwtjes-malamute Ziva (41 kilo). Joan vertelt: “De hond komt uit Slowakije uit een nest van vier pups, waarvan zij de laatste was. Ik heb er nooit spijt van dat ik haar toen gekocht heb. Ze is, naast mijn vrouw, mijn maatje. En als het nodig is, beschermt ze mij. Toen een pitbull mij uit mijn karretje trok, is Ziva op mij gaan liggen om mij te beschermen.”
Malamutes zijn grote werkhonden. Dit ras is oorspronkelijk gefokt om als sledehond te werken, waardoor het een zeer zelfstandige en intelligente hond is. Zij zijn vriendelijk, aanhankelijk en loyaal. Ze lijken veel op husky’s, maar zijn wat groter.

Op pad
Drie keer per dag gaat Joan op pad, met zijn hond Ziva trouw naast of voor zich. Allereerst van 08.00 tot 10.00 uur richting Bredewater en Westerpark, daarna ‘s middags nog een uur van 16.00 tot 17.00 uur rond de Boerhaavelaan, en ’s avonds voor het slapen gaan nog een klein ommetje. Elke dag loopt Ziva ongeveer 20 kilometer! Maar als het moet kan ze wel 200 kilometer lopen!
“Ziva is niet moe te krijgen. Ze heeft een enorm uithoudingsvermogen. En ze heeft een jachtinstinct, want ze kan zomaar een konijn vangen of een duif uit de lucht te pakken nemen”.
“Het weer is nu wat beter, maar in de winter kan het erg koud zijn, zeker als je zelf niet loopt maar stil in je wagentje zit.”

Poolhond 
Joan is daarom goed aangekleed en ingepakt. Voor de poolhond zijn kou en zelfs strenge vorst geen enkel probleem. Ook regen is geen probleem want de malamute heeft drie vachtlagen waarvan de middelste een soort olielaag bevat. Maar wel zijn warmte en hitte een probleem. Als het erg warm, heeft Ziva geen zin om te gaan wandelen. Heel leuk is, dat Ziva onderweg haar bekende bezoekadresjes heeft waar zij een snoepje krijgt, bijv. bij de fietsenmaker Thijs Brand en bij de snackbar Bij Ons in de Vijverhoek.
“De prachtige Ziva is een schat, populair en erg geliefd. En zij is heel lief voor hele kleine maar ook grote kinderen”, zegt Joan.

Uit de krant

Uit de krant