Orkest Collectief’s muzikale hart Esther en Bert op de bok de partituur bestuderend.
Orkest Collectief’s muzikale hart Esther en Bert op de bok de partituur bestuderend.

Orkest Collectief’s muzikale hart vertelt over Sweet Lake Latin Night

Actueel 1.692 keer gelezen

Zoetermeer – Misschien wel het veelzijdigste orkest uit de stad zet op zaterdag 23 maart het CKC op z’n kop in Sweet Lake Latin Night. Het muzikale hart van Orkest Collectief is naast getrouwd met dit ensemble ook in het echt een koppel. Dirigent en violist Esther Damsma-in ’t Groen en arrangeur en koperblazer Bert Damsma gooien samen de heupen los in de nieuwste productie.

Orkest Collectief verrast steeds weer met creatieve optredens. Arrangeur Bert daarover: “het moet een verrassing blijven maar het publiek mag ook nu weer aan de bak”. “Veel komt uit het orkest zelf en niet volledig van ons, er is een heerlijke groepsdynamiek en alle ideeën nemen we 100% serieus”, roemt Esther de musici.

Harmonieus naast elkaar in de lounge van het CKC, de repetitielocatie van het orkest, ademt alles waarover het gaat muziek. Bert Damsma is al langer betrokken bij Orkest Collectief maar wilde geen vaste dirigent worden. “Ik kon het niet doen, geen tijd, maar Esther kwam net terug van een cursus in het buitenland en had tijd.” Esther: “Ik dacht, waarom ook niet? En het is me meegevallen. Dit orkest heeft veel blazers, ik ben strijker en beheers hun instrument niet. Ik vertel het resultaat, dan moeten ze het zelf doen. Het werkt.” Met passen en meten weet het stel alles in de lucht te houden. Ze maken lange dagen. Beroepsmusicus Esther heeft drie vaste orkesten: “Gelukkig heb ik Bert als arrangeur anders hadden we dit niet kunnen doen.”

Specifieke sound van Orkest Collectief

Trots vertellen ze over de specifieke sound van Orkest Collectief. “Het is een mix van stijlen ergens tussen de harmonie en de Big Band met goede individuele muzikanten” legt Bert uit. “Dit orkest gaat los en speelt niet rechthoekig, als je me begrijpt,” duidt Ester de speelstijl: “Het klinkt zoals het alleen bij ons kan klinken met een brede ritmesectie en een niet te dik blaasorkest.”

Het kan soms knallen tussen de Damsma’s. Als Bert vertelt: “Ik wil m’n zin doordrammen, Esther ook, maar we vallen elkaar niet af. Dan leg ik dat jazz stukje wel in de auto uit”, relativeert zij: “Ik ben formeel opgeleid, Bert informeel, wringt soms maar we komen er altijd uit.” Inmiddels bestaan Orkest Collectief ruim 10 jaar en hun grootste wens naar de 15 jaar zit op ontwikkeling en bezetting. Dirigent Esther: “We moeten stappen blijven maken, ik ben verantwoordelijk voor de groeilijn en zie zoveel bouwstenen om verder te ontwikkelen.” Het orkest heeft nog wat ruimte om ook in bezetting te groeien. “Een hoboïst en twee hoorns erbij, die missen we. En de secties aanvullen, maar daar is de grens bijna bereikt”, hoopt Bert die het orkest typeert als een fijne groep. Beiden zijn zo betrokken dat het naar eigen zeggen niet als werk voelt.

De gedreven musici maken zich zorgen over het culturele landschap. “Het gaat ijskoud worden qua cultuur, dus moeten we met andere instellingen de warmte samen opzoeken”, hoopt Esther die heel blij is met het CKC, de faciliteiten en de inzet van alle medewerkers. “De samenwerking is heel fijn en kunnen we niet missen, dat zal je ook zien bij Sweet Lake Latin Night de 23e”.

Over de connectie met het Zuid-Amerikaanse thema van de nieuwe productie zegt Esther tenslotte: “Ik ben ooit gaan dirigeren omdat Jamila Bayo vroeg of ik een strijkorkestje wilde doen. In sloppenwijken hebben we samen muziek gemaakt en meegevoeld met Argentijnse gedichten.”

Concert

Sweet Lake Latin Night door Orkest Collectief onder leiding van Esther Damsma- in ’t Groen is mee te maken op zaterdag 23 maart in het CKC. Aanvang 20.00 uur. Kaarten via ckc-zoetermeer.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09