Paddestoelen in Bentwoud
Paddestoelen in Bentwoud
Natuur onder de loep

Paddenstoelen in het Bentwoud

Actueel 587 keer gelezen

Zoetermeer - In deze rubriek laten kenners hun licht schijnen op de natuur in Zoetermeer - Deze week de laatste bijdrage van boswachter Jonathan Leeuwis.

Paddenstoelen Bentwoud

De oudste delen van het jonge Bentwoud zijn ondertussen al weer 23 jaar oud. In deze 23 jaar zijn deze kale akkerpercelen veranderd in een echt jong bos. Waar eerst de uien, suikerbieten en spruiten stonden, staan nu meters hoge zomereiken, zwarte elzen en boswilgen. Het bos is nu in de stakenfases, wat wil zeggen dat het kronendak gesloten is. Als je nu dus door deze vakken loopt, en je kijkt omhoog, kijk je niet meer tegen de lucht aan, maar zie je takken en bladeren. Het bos is nu op een leeftijd dat de eerste boswerkzaamheden uitgevoerd kunnen worden. Zo heeft Staatsbosbeheer deze nazomer dunningen uitgevoerd. Mooie bomen krijgen meer ruimte en kunnen uitgroeien tot mooie grote en imposante (Bent)woudreuzen.
In deze oude vakken ontstaat langzaam aan steeds meer een bosklimaat. De grassige kruidenvegetatie op de bodem moet ruimte maken voor varens, dood hout en oud blad. Hiermee ontstaat er ook een prachtig leefgebied voor paddenstoelen. Dankzij vele mensen die enthousiast waarnemingen invoeren op www.waarneming.nl en de tellingen van het IVN Zoetermeer, weten we dat er al bijna 300 verschillende soorten paddenstoelen zijn. Dit is goed nieuws! Paddenstoelen zijn namelijk de opruimers van de natuur. Met hun gigantische netwerk van schimmeldraden breken ze dood hout, gevallen bladeren en dierlijke resten af. Wist je trouwens dat het grootste organisme op aarde een paddenstoel is?! In Amerika groeit een en de zelfde paddenstoel over een oppervlakte van maar liefst 860 hectare, wat dus nog groter is als het Bentwoud.
Dit is mijn laatste bijdrage aan Natuur Onder de Loep. Per 6 november start ik als boswachter in de Biesbosch. Ik wil iedereen hartelijk bedanken voor de betrokkenheid en het enthousiasme.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38