Drie leeuwen hebben een nieuw onderkomen gekregen dankzij netwerk van Gerard de Nijs.
Drie leeuwen hebben een nieuw onderkomen gekregen dankzij netwerk van Gerard de Nijs.

Leeuwin met welpen gered uit Oekraïne

Actueel 476 keer gelezen

Zoetermeer - Een Oekraïner vlucht voor bombardement en laat dieren in zijn privédierentuin in de steek. Zoetermeerder Gerard de Nijs schoot met de Stichting AAP te hulp en zorgde voor een goed onderkomen voor een leeuwin en haar welpen.

Door Ineke de Jong

“In het oosten van Oekraïne zijn veel privédierentuinen,” vertelt Gerard de Nijs. Deze Zoetermeerder is als een spin in een web die draadjes verbindt tussen dieren die dringend een nieuwe woonplek nodig hebben en deze mogelijke opvangplekken. “Vorig jaar is er een leeuw gestorven in een dierentuin in Engeland. Ik had hierover gelezen en de dierentuin is mij bekend. Toen ik het bericht kreeg dat er plek gezocht werd voor een geredde leeuwin met welpen in Oekraïne, heb ik meteen contact gezocht met de directeur van die dierentuin. Binnen een uur kreeg ik een reactie dat er interesse was en kon ik de partijen met elkaar in contact brengen.”
Leeuwen, tijgers en beren zijn dieren die in zo’n privédierentuin te vinden zijn. Toen de eigenaar gevlucht was, is er een melding gemaakt naar een opvang in het westen van Oekraïne in de buurt van Kiev. Toen de dieren werden gehaald, bleek de leeuwin hoogzwanger te zijn en beviel al snel van drie welpjes. “Tot voor kort gingen de geredde dieren naar een dierentuin in Polen dat fungeerde als tussenstation. Daar konden de dieren tot rust komen en werden ze nagekeken,” legt De Nijs uit. “Herplaatsing vond daarna zowel binnen als buiten Europa plaats. Dit gebeurde via hun eigen netwerk. Maar nu is het helaas zo, dat er geen doorstroom meer is.”
Het blijft een wereldwijd probleem en is niet alleen veroorzaakt door oorlog. “Denk bijvoorbeeld aan dieren die op een vliegveld in beslag worden genomen.” De Nijs heeft zich gespecialiseerd in de kwaliteit van opvangcentra en stichtingen. “Een dier breng je niet zo maar onder. Je wilt een goede plek waar ze een fijn leven krijgen. Via mijn netwerk heb ik veel contacten die ik om informatie kan vragen en ook benader ik verzorgers. Die weten het beste of er ruimte is en goede verzorging.”
Met de geredde leeuwin en haar welpen zit dat goed. Tussen het eerste contact en het aankomen in Yorkshire Wildlife Park in het noorden van Engeland zat ongeveer elf maanden.  “Het is echt bijzonder dat dit zo snel is gegaan,” aldus De Nijs. “Meestal duurt het veel langer. Zo ben ik bijvoorbeeld al zeven jaar bezig om twee chimpansees vanuit Nepal naar Afrika te krijgen. “Het is hierbij erg belangrijk rekening te houden met lokale organisaties voor dierenbescherming. Men kan best wel eens fel reageren dat ‘westerlingen’ een probleem willen oplossen waarvan zij zeggen dit zelf te kunnen.”

Chimpansees zijn de grote liefde van De Nijs. Hij heeft zich als vrijwilliger in Zambia bezig gehouden met slachtoffertjes van stroperij. “Ik ging dan met jonge chimpansees tussen de drie en vijf jaar wandelen in het oerwoud. Dat is zo’n bijzondere en fantastische tijd geweest. Ik mis nog steeds het zien en de geur, maar ik ben er nu te oud voor. Vergis je niet in chimpansees. Ze hebben een enorme kracht en zijn heel intelligent.”
In 1994 kwam De Nijs in contact met Stichting AAP, toen nog een kleine organisatie. Daar heeft hij zich 10 jaar beroepsmatig en daarna 20 jaar als vrijwilliger mee bezig gehouden. “Ik ben inmiddels gepensioneerd en heb er nu alle tijd voor. Door mijn grote netwerk kan ik het verschil maken. Het is zo mooi werk. Stichting AAP heeft een mega wachtlijst. Ik speel hierin misschien niet zo’n grote rol, maar wel een heel essentiële. Ik vind het ook altijd erg fijn om, als het lukt een goede koppeling te maken. Het blijft altijd doorgaan. Vorige week zijn er bijvoorbeeld een tijger, wasbeer en wolf opgehaald in Oekraïne die in de steek waren gelaten.”

De Nijs heeft onlangs foto’s van de drie welpjes gekregen, die nu bijna net zo groot zijn als hun moeder. “Ze zitten daar goed en dat geeft voldoening. Wat mij betreft: op naar het volgende dier in nood.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27